Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mobil rozhodně na kolo berte, ale pozor, abyste ho jednoho dne neutopili

Mobilní telefon je jedna ze zásadních pomůcek při ježdění na kole (a nejenom tam). Poslouží v okamžiku nutné potřeby někoho kontaktovat (třeba když vám přestane kolo jet). Jsou v něm schovány mapy a navigace. Velmi pravděpodobně si v něm spouštíte nějakou fitness aplikaci, která mapuje a měří vaše ježdění (o tom je mimochodem řeč v Jak pomocí mobilního telefonu sledovat jak běháte, chodíte či jezdíte na kole).

Má to celé ale jeden dost zásadní háček, který se vám může poměrně dost vymstít, pokud budete podceňovat až tak obyčejnou věc jako je počasí.

Pokud nemáte mobilní telefon vodotěsný (nebo alespoň vodě odolný), tak je dost jisté, že nejbližší větší déšť váš telefon nepřežije, nebude-li chráněný.  Kolo to přežije (ani elektrokolu nevadí déšť) bez problémů, nějaký ten fitness tracker či chytré hodinky většinou také (bývají dostatečně voděodolné i vodotěsné), ale u telefonu neriskujte.

TIP: Pokud se vám snad podařilo utopit na kole telefon, tak je velmi malá šance, že se ho podaří vysušit bez následků. O tom ale spíš viz Jak vysušit mobil? Co s mobilem či tabletem, do kterého se dostala voda?

Někam prostě musíte ten telefon schovat

První nejjednodušší řešení je pořídit si nějaké pouzdro, které umožní telefon bezpečně uložit mimo dosah vody. Můžete buď koupit něco přímo na míru vašemu telefonu nebo něco univerzálního (viz Alza.cz a hledání vodotěsné pouzdro na mobil). Osobně jsem loni (poté co se mi povedlo mobil utopit) pořídil univerzální plastový “pytlík”, který vozím na kole v brašně – telefon do něj dám v okamžiku, kdy začíná pršet.

Pokud si budete přímo na kolo pořizovat nějaký držák na telefon, tak můžete zkusit najít takový, který bude vodotěsný. Ve většině případů ale zjistíte, že se v takovém držáku telefon stejně problematicky ovládá a rozhodně se vyhněte těm, které jsou “univerzální”  – jeden takový nepoužitelný příklad viz Vyzkoušeno: Držák BikeConsole. Závěr? Nepoužitelné, bohužel

Třetí řešení je takové, že si budete vždy pořizovat vodotěsné telefony, případně voděodolné (o tom už byla řeč výše). Řešení dobré, pokud máte dostatek prostředků a na ježdění na kole se vám chce brát drahé věci.

TIP: Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Tento tip poprvé vyšel 16. května 2018