Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mohu při jízdě na kole používat sluchátka a poslouchat hudbu či podcasty?

Tohle bude trochu kontroverzní tip. Sluchátka při jízdě na kole samozřejmě používat můžete. Nakonec když si pustíte nějakou vhodnou hudbu, bude se vám dobře šlapat i udržovat tempo či prostě relaxovat. Nebo můžete poslouchat nějaký zajímavý podcast. Dělají to běžci, takže proč byste to nemohli dělat na kole.

Jenže, má to jeden zásadní háček. Pokud si zacpete uši sluchátky a do nich pustíte hlasitou hudbu, neuslyšíte co se děje okolo vás, za vámi, s vašim kolem. Neuslyšíte varování od dalších cyklistů, lidí či aut, unikne vám zvonění či troubení. Neuslyšíte nějaký ten divný zvuk, který vaše kolo začne vydávat.

Ještě horší to bude, pokud použijete sluchátka s aktivním omezením vnějších zvuků, s takovými neuslyšíte prakticky nic (a čím lepší budou, tím větší to nic bude).

Sami víte, jak je (zejména) při jízdě na silnici důležité slyšet auta, která vám jedou za zády či vás předjíždějí.

Nenamlouvejte si, že když použijete jenom jedno sluchátko, že to bude o něco lepší. Sice na druhé ucho uslyšíte, ale stejně tu bude hrát roli výrazná ztráta pozornosti a omezení prostorového slyšení.

Na Mastodonu v reakcích zaznělo doporučení zkusit Shokz OpenRun PRO, sluchátka co nejsou “do uší” ale hrají “skrz kosti” (skrz spánkovou kost). A Honza Mohyla na Twitteru doporučuje taktéž.

ZÁVĚR: Jestli tedy nějaké doporučení, použití sluchátek při jízdě na kole (ve městě rozhodně, v pustině už tolik ne) se vyhněte

A pokud se nevyhnete, tak třeba i viz: Cenově dostupná sportovní sluchátka na kolo i běhání – Niceboy HIVE sport 2 (recenze na 365tipů). Pořízeno a odzkoušeno a spokojenost. 

Tento tip poprvé vyšel 23. května 2018