Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jaká obuv je pro ježdění na kole ideální?

Při ježdění na kole budete dost často žasnout, co si lidé vezmou za boty. Žabky, otevřené sandály,  boty bez ponožek.  Krásné ukázky toho, jak málo se přemýšlí nad tím, jaké jsou vhodné boty k ježdění.

Vědu v tom nehledejte, boty co si na kolo vezmete by měly být dostatečně pevné, pokud nemáte “naklapávací” šlapky (tam tak jako tak kupujete přímo cyklistické obutí), tak s dostatečně tuhou podrážkou a rozhodně plné. Bláznivé nápady na jízdu v žabkách a sandálech mohou znamenat, že si velmi rychle pořídíte na noze něco co bude vyžadovat hojení.

Tuhá a pevná bota nejenom ochrání vaši nohu před nechtěnými příhodami, ale také bude mít vliv na to, jak dobře (silně) budete schopni šlapat. Hodně tomu pomůže i to, že si nekoupíte sportovní obutí s příliš širokou podrážkou, potřebujete se “vejít na šlapku” a nešlapat “přes hranu”.

Výhodnější je suchý zip než tkaničky, pro profíky samozřejmě mikro přezky/boa, ale @kolotipy o profících moc nejsou. Tkaničky mají tu klasickou nepříjemnou nevýhodu, na pravé noze se mohou chytit do řetězu (dost nepříjemná situace), takže je vhodné na to myslet při vázání – ideálně si je po zavázání zastrčit do boty.

Pokud nepůjdete přímo po cyklistických tretrách (jsou různé, silniční, MTB/horské a speciální), tak ve sportovních obchodech vybírejte z turistických treter, případně se zeptejte, jestli nemají právě tuto kategorii v provedení pro cyklistiku – ta mívá vyztuženou podrážku v místě styku se šlapkou.

Onu výše zmíněnou ponožku nepodceňujte, je vhodná z pohledu pocení, ale také jako ochrana nohy od kotníku výše. Při jízdě na silnici to roli hrát nebude, ale pokud vyrážíte do terénu (les, pole, atd), tak zcela rozhodně velmi potřebný doplněk.

POZNÁMKA: Pokud kolo používáte jako dopravní prostředek po městě, tak dost dobře možná prostě jezdíte v běžném oblečení a běžné obuvi. Nic zvláštního, jen pamatujte na to, že právě takovouto obuv budete více ničit.

Počítejte s tím, že budete nové boty kupovat co dva roky, v případě intenzivního ježdění ještě častěji. Jezdit v poničených botách není dobré a třeba zrovna podrážka se vám u běžných turistických treter dost snadno povede “prošlápnout” – zejména pokud máte ostřejší hrany šlapky.

Tento tip poprvé vyšel 1. června 2018