Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jaké mapy na Internetu či v mobilu jsou specializované pro cyklisty? Tipy na cyklomapy

Při nedávnem sdílení Jaké alternativy jsou pro Mapy Google (Google Maps)? se někdo ozval s připomenutím Cykloatlasu On-line na Cykloserver.cz. V onom tipu je zmíněn jenom okrajově – jde vlastně o specializovaný mapový server  mající jednu nepříjemnou vlastnost v tom, že je hodně pomalý (nemá tak optimalizované mapové podklady). Ale je to vyváženo tím, že zobrazuje opravdové cyklomapy, takže se podle něj dá lépe řešit, kudy se dá/nedá na kole jezdit. Což mě přivedlo k tomu, že pro je čas dopsat tenhle tip.

Cykloatlas On-line

2020-02-02 10_50_32-Cykloatlas on-line - Cykloserver.png

Mapy specializované pro cyklisty jsou trochu problém – giganti jako je Google sice mají v mapách pro plánování trasy i ikonku kola, ale podklady mají jenom málokde (nemají je ani pro ježdění pro Praze). Cykloatlasu On-line na Cykloserver.cz pak vcelku jasně  mají zásadní výhodu.

Mapy.cz

2020-02-02 10_53_33-Trasa na kole_ Praha ⇒ Poděbrady • Mapy.cz.png

Na cyklisty myslí víc Mapy.cz kde v plánovači trasy můžete vybrat kolo (a odlišit silniční i horské) a v řadě případů to nabízí velmi dobré výsledky. Pokud se budete chtít vyhýbat silnicím, tak zvolit “horské” vás povede mimo hlavní nepříjemné trasy. Nečekejte samozřejmě, že by mapa znala různorodé polní/lesní zkratky – na to už musíte nasadit vlastní znalosti nebo zkoušet štěstí.  V Google Play pak najdete Mapy.cz – Cycling & Hiking offline maps (v App Store asi není k dispozici)

TIP: Mapám se kolotipy věnují v  Jak hodně mohu věřit mapám? A zároveň tak trochu tip na výlet a nezapomeňte na výše zmíněné Jaké alternativy jsou pro Mapy Google (Google Maps)? na @365tipů.

Další možnosti

Několikrát zmíněné Strava Hetmaps není mapový software v plné podobě ale hodně užitečná pomůcka co vám ukáže, jestli už nějakou cestu někdo na kole před vámi projel. Jen pozor na to “projel”. Možná tam to kolo tlačil, možná ho nesl a možná při tom zapadl do bláta nebo do potoka. Nebo jezdil v zimě po zamrzlém rybníku.

Na Cyklotrasy.info jsou k dispozici mapy ke stažení pro jednotlivé části Česka i Slovenska – je to i dost dobrá ukázka toho, jak hodně velký pomocník jsou mapové aplikace (online i v mobilech). V Ke stažení najdete samotné Cyklotrasy – software pro Windows které je ale placené.

2020-02-02 11_27_55-Mapa Prahou na kole - cyklomapa města Praha.png

Pokud jezdíte po Praze (ale pozor jsou tam i další města) tak povedené je Prahou na kole. Umí i plánování tras (ty se dají stahovat jako GPX, takže je můžete dostat do mobilu). Mapa je bohužel trochu nepřehledná, ale pokud znáte různé pražské zkratky, za zjistíte, že dost dobrá.

Když už je zmínka o Praze, tak existuje Cyklistická mapa Prahy na Praha-mesto.cz – vypadá ale dost zapomenutá a místy nefungující (Internal Server Error je častější než použitelný výsledek).

Pro Slovensko vypadá zajímavě Freemap.sk – má vrstvu cyklomap (musíte přepnout).

Na BikeMap.net můžete skočit do sekce Czechia a najdete tam mapu pro  Česko.  S trochu zvláštním provedením mapy způsobené tím, že jde o kumulaci tras uživatelů co tuhle aplikaci používají. Pro plánování cest a podobně klasické věci se tohle hodit až tak nebude, ale pro zkoumání jaké trasy mají lidé v oblibě je to skvělé.  Pro vyhledávání možná spíš začnete na www.bikemap.net/en/search

MTBMAP.cz kombinuje mapové podklady z OpenStreetMap a doplňuje je o trasy vhodné pro MTB.  Podrobnější informace na MTB map Europe

TIP: Pokud byste chtěli dát přednost papírové klasice, tak mrkněte na Kartografie.cz do přehledu Cyklomapy a na SEVT do Cyklomapy, cykloprůvodce

Jak je to s mobilními aplikacemi?

V App Store je například Na Kole Prahou , ale nevypadá to, že by šlo o něco aktuálního. Na kole i pěšky není mapové software v klasické podobě, ale spíše užitečný katalog cyklostezek. Pro Slovensko by se mohly hodit Cyklomapy.sk.

Pro Android existuje také Na kole i pěšky a Na kole Prahou.

PhoneMaps (Android i iOS) nabízí podrobné turistické a cykloturistické mapy.

TIP: Jak na iPhone/iPadu mít offline mapy?

Locus Map (Android pouze) má omezenou verzi zdarma a za 199 Kč můžete mít kompletní.

AllTrails (Android a iOS) není přímo zaměřené na cyklo potřeby ale coby detailní a ručně tvořené turistické mapy může být občas užitečná.

Offline mapy pro Android je dost slušná kolekce offline map použitelných v řadě aplikací (Locus, c:geo, OruxMaps, GDAK, a:Drake, WhereYouGo)

V červenci se objevila nová aplikace Šlappeto.  Detailněji v Nová cykloaplikace Šlappeto potřebuje odstranit nedostatky

2020-02-02 14_13_01-The Best Route Planner for Cycling, Walking, Hiking and Running _ Komoot.png

@luke_666 na Twitteru doporučil Komootwww.komoot.com –  má web i aplikace a  z letmého zkoumání umí plánovat i v Česku kde zná cyklostezky i cesty použitelné pro kolo. Po zprovoznění si nezapomeňte aktivovat jeden zdarma dostupný region (v mém případě Praha a dost široké okolí) – ty další už jsou placené (celý svět lze odemknout za 29.99 USD, jeden region za 3.99 USD, vše jednorázově) – bude to umět hlasovou navigaci, offline mapy, aktualizaci.

Jan Mohyla na Twitteru doporučil TrailForks – www.trailforks.com – specializující se na traily. Webová podoba i aplikace. Údaje o Česku prozatím nijak široké, ale pro nastartování pomůže. 

Máte nějaké další tipy na cyklistické mapy, které nevidíte v tomto tipu? Dejte vědět.

Tento tip poprvé vyšel  2. února 2020