Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Američané chtějí do práce jezdit na kole

Obavy z koronaviru v kombinace s nedostatečnou veřejnou dopravou vedly u Američanů k přehodnocení způsobů dopravy do práce. Aktuálně to vypadá na zásadní růst zájmu o cestu na kole a vše naznačuje, že jim to snad i chvíli vydrží.

Odpovídají tomu dvouciferné růsty prodejů (v některých městech i tříciferné).  Nechybí ani Bloomberg s historiemi o frontách tvořících se před obchody. V cestě samozřejmě stojí to, že drtivá většina kol v USA je vyráběna v Číně a nové dodávky tak těžko očekávat dříve než někdy od druhé poloviny června. 

The Hustle to celé doprovází podstatnou zmínkou o městech reagujících změnami na silnicích – vzniká více místa pro cyklisty i pěší, pro auta se některé ulice uzavírají zcela. Což může, pochopitelně, ještě více podpořit kolo jako dopravní prostředek.  

Jen v Česku nějak zůstáváme v klidu. Prodeje kol i elektrokol se sice zvýšily, ale města a radnice mají své roky naplánované rozvoje infrastruktury pro automobily a rozhodně je nebudou nijak rychle přehodnocovat kvůli něčemu tak obskurnímu jako jsou lidé na kolech.