Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Nepozornost při chůzi nezabíjí. Auta a nepozorní řidiči ano

Nepozornost při chůzi jako zásadní zdroj úmrtí chodců? Není to nic, co by bylo doložitelné, ve skutečnosti za úmrtí chodců mohou hlavně nepozorní řidiči. Neplatí tedy to, že čím více jsme zahledění na ulicích do mobilů či posloucháme hudbu, tím více jsme v ohrožení. 

Zajímavé je, že 30 % profesionálů v dopravě je přesvědčeno, že nepozornost při chůzi je “velký problém” pro bezpečnost. Podle nich má právě toto být za 40 procent úmrtí. Co navíc, tento názor zastávají hlavně ti, kdo se primárně pohybují autem a chodci se stávají velmi málo. 

Má to ale háček, ve statistikách úmrtí se jako důvod nic takového neobjevuje mezi nejčastějšími příčinami. 

Studie z Rutgers University, která zjistila výše uvedené, navíc upozorňuje, že se těmito představami ale běžně města řídí při navrhování města jako takového.  Současně s tím se soustřeďují na “výchovu” chodců, ale opomíjejí podstatnější opatření, tedy zejména snížení rychlosti aut.  Přitom právě rychlost jízdy auta je nejčastější důvod úmrtí chodců. 

Zajímavé je i to, že chytré telefony zdaleka nemohou být tím univerzálním důvod pro nepozornost při chůzi. Studie poukazuje na rok 2006 kdy bylo zraněno 61 000 chodců a došlo k 4 784 úmrtím ačkoliv v té době žádné chytré telefony ještě neexistovaly.  Příčinou úmrtí v posledních letech je vzrůstající prodej SUV a samozřejmě silnice a ulice, které opomíjejí bezpečnost chodců a vybízejí k rychlé jízdě. 

Další detaily v STUDY: Many Transportation Pros Wrongly Think ‘Distracted Walking’ Kills