Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Everesting? Když na kole vystoupáte tolik výšky jako je Mount Everest

Nová výzva je tu. Everesting. Vystoupejte během jediné dne na Mount Everest. Obrazně, samozřejmě, na skutečný vrcholek Mount Everestu vyrazit na kole nemůžete, ale 8 848 metrů vystoupat můžete. 

Stačí vybrat libovolný kopec či kopce a vrhnout se do toho. Není to nemožné, jak se můžete podívat na everesting.cc našlo se už 7 833 lidí z 96 zemí, kterým se to podařilo.  V Česku jich najdete několik – Martin Vanura (Poustevny), Daniel Matocha (Ještěd), Honza Lesák (Ještěd), Ladislav Šídlo (Martinské Hole MTB) a další (aktuálně 28 jmen). 

Můžete se pokusit i o překonání rekordu – 20. června vznikl nový kdy Lachlan Morton dal 8 848 výškových metrů za 7 hodin, 29 minut a 57 sekund. Potřeboval k tomu opakovaně vystoupat jedenácti procentní úsek v Coloradu.

Na Stravě se můžete podívat na jeho celkový výkon – 195.5 kilometru, 9 113 výškových metrů celkem.  a je s tím spojené i to, že o pár dní předtím mu překonání rekordu neuznali (Vy jste mi neuznali rekord? Morton tedy maximum v Everestingu ještě vylepšil)

Ženský rekord je devět hodina  osm minut od Hannah Rhodes-Patterson. Najezdila při tom 163 kilometrů (Hannah Rhodes-Patterson smashes Everesting women’s record)

V Česku byste si jako rozcvičku mohli dát Sněžkování. Sněžka má “jenom” 1 603 výškových metrů a je nejvyšší horou Krkonoš a pokud nebudete příliš řešit umístění vrcholu v Polsku, tak i nejvyšší hora Česka. Pokud by to nevyhovovalo, tak Luční bouda má 1 555 metrů. 

Foto v otvíráku Angus Morton