Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Bolt spouští v Olomouci službu sdílených elektrických koloběžek (TZ)

Olomouc 8. 7. 2020 – Přední evropská přepravní platforma Bolt, která už v České republice dlouhodobě působí v Praze, spouští v Olomouci službu na sdílení elektrických koloběžek. Olomouc se tak stala prvním městem v České republice, ve kterém Bolt tuto službu nabídne. V první vlně bude v Olomouci nasazeno dvě stě koloběžek. Cena za užívání bude čtyři koruny za minutu v prvních pěti minutách a následně cena klesne na tři koruny za minutu. Za odemčení koloběžky uživatel nic neplatí.

“Jsme rádi, že jednání se zástupci olomoucké radnice dopadlo dobře a že tento moderní a ekologický způsob dopravy můžeme nabídnout obyvatelům hanácké metropole. Dohoda s radnicemi je pro nás klíčová, bez jejich souhlasu a spolupráce bychom ke spuštění v žádném městě nepřistoupili,” vysvětluje Roman Sysel, regionální manažer Boltu pro střední a východní Evropu.

“Olomouc se stala prvním městem v České republice, v němž tuto službu spouštíme. Jednak je to díky vstřícnému postoji radnice, která chce obyvatelům města nabídnout další možnost, jak se ekologicky pohybovat po městě. Za druhé je to existence dobře rozvinuté cyklistické infrastruktury, která je důležitým předpokladem pro úspěšný provoz této služby,” dodává Sysel.

K vypůjčení elektrické koloběžky Bolt je potřeba, aby si uživatelé z Google Play nebo Apple Store stáhli aplikaci Bolt. Po jejím nainstalování musí kliknout na ikonku koloběžky, která uživatele přesměruje do rozhraní, které slouží k jejímu vypůjčení. Koloběžka se odemyká naskenováním QR kódu, který je na ní umístěn. Před prvním použitím koloběžky jsou jezdci zobrazeny bezpečnostní pokyny, kterými by se při jízdě měl řídit. Obsaženy jsou v nich také informace týkající se bezpečného parkování koloběžek. Bezpečnostní tipy jsou dále k nalezení v aplikaci, takže uživatelé si je mohou osvěžit před každou jízdou.

Za odemknutí koloběžky uživatel nic neplatí, je zdarma. Během prvních pěti minut, které jezdec na koloběžce stráví, zaplatí za každou minutu 4 Kč a za každou další následně 3 Kč. Desetiminutová jízda, během které může jezdec ve městě překonat vzdálenost několika kilometrů, ho vyjde na 35 Kč. Pokud si jezdec koloběžku vypůjčí na celý den, nebude ho to stát více než 625 korun.

Koloběžky budou rozmístěny v centru města u vlakového a autobusové nádraží, v okolí vysokoškolských kolejí a jednotlivých budov univerzit ve městě, na Horním i Dolním náměstí nebo některém z více než 90 dalších míst ve městě. Dále na všech frekventovaných místech a v blízkosti přestupních bodů MHD. Všechna místa, kde je možné koloběžku zaparkovat, byla vybrána ve spolupráci s olomouckým magistrátem.

Při skončení jízdy jezdec koloběžku zaparkuje ve virtuální parkovací zóně, která je v aplikaci označena písmenem P. Nacházejí se v okolí stojanů na kola po celém městě. Koloběžku je potřeba zaparkovat tak, aby stojan neblokovala a mohli ho využívat cyklisté. V případě, že se jedná o užší místo, doporučuje se koloběžku zaparkovat rovnoběžně se silnicí tak, aby co nejméně zasahovala do chodníku. Pokud jezdec zaparkuje koloběžku mimo vyznačenou zónu, dostane pokutu ve výši 750 korun. 

Bolt při spuštění služby v Olomouci ve městě rozmístí 200 koloběžek a jejich počet bude připraven navyšovat v návaznosti na poptávku uživatelů. Koloběžky od Boltu mají v sobě zabudovanou GPS jednotku, díky které se jejich přesná poloha zobrazuje v aplikaci.

Koloběžky, které budou potřebovat dobít nebo budou vyžadovat jinou údržbu, budou každý večer z ulic sesbírány. Ráno budou rozvezeny na místa, ze kterých si je lidé budou moci půjčovat.

V Olomouci bude Bolt půjčovat koloběžku Ninebot MAX, která je vhodná pro sdílené služby a je ideální do města. Maximální rychlost koloběžky je omezena na 25 km/h (po dohodě s radnicí byla rychlost v některých částech Olomouce omezena ještě více). V nočních hodinách mezi 22:00 a 6:00 je rychlost snížena na 15 km/h. Na jedno nabití ujede více než 40 km. Reálný dojezd je samozřejmě závislý na stylu používání.

Koloběžky od Boltu jsou v současné chvíli dostupné ve 21 městech na Slovensku, v Polsku, Norsku, Švédsku, Portugalsku, Španělsku, Estonsku, Lotyšsku a Litvě. Bolt plánuje v nejbližších měsících rozšíření služby do dalších měst.

Technické detaily koloběžek Bolt

  • Koloběžka váží 18,7 kg. Je to proto, že je z 90 % vyrobena z hliníku a dalších lehkých materiálů. Výhodou hliníkové konstrukce je i to, že ji lze snadno recyklovat. 
  • Koloběžky mají nafukovací pneumatiky, díky kterým je zajištěna lepší přilnavost a také pohodlnější a bezpečnější jízda.
  • Na jedno nabití baterie ujede koloběžka více než 40 km.
  • Koloběžka dosahuje maximální rychlosti 30 km/h. Po dohodě s místními úřady může být její rychlost omezena. V Olomouci to bude 25 km/h.
  • V aplikaci lze spustit začátečnický mód, který maximální rychlost jízdy omezí na 15 km/h.
  • Na koloběžce je umístěno jak přední, tak zadní světlo. Na přední straně a na bocích se dále nacházejí odrazky, které přispívají k vyšší bezpečnosti i při pohybu ve večerních a nočních hodinách.

O Boltu

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejíž misí je přispívat k vytvoření jednodušší, rychlejší a spolehlivější přepravy ve městech. Bolt nabízí jak přepravu auty, tak službu na doručování jídla a také řešení z oblasti mikromobility.

Bolt byl založen v roce 2013 Markusem Villigem. Je jednou z nejrychleji rostoucích přepravních platforem v Evropě a Africe. Mezi její investory se řadí Daimler, Didi Chuxing, Korelya Capital a spoluzakladatel TransferWise Taavet Hinrikus.

Bolt má více než 30 milionů uživatelů ve více než 35 zemích po celém světě. Více se dozvíte na www.bolt.eu.