Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Sdílené elektrické koloběžky od Boltu jsou nově dostupné v Boskovicích (TZ)

Přední evropská přepravní platforma Bolt spouští v Boskovicích službu sdílených elektrických koloběžek. Ty jsou po Olomouci druhým českým městem, ve kterém firma tuto službu nabízí. Boskovice se tímto stanou nejmenším městem na světě, kde je služba sdílených elektrických koloběžek dostupná. V okamžiku zahájení provozu bude v ulicích města rozmístěno 30 koloběžek. Bolt bude průběžně vyhodnocovat poptávku po této službě a případně bude připravena jejich počet upravovat.

Vypůjčení elektrické koloběžky bude probíhat přes aplikaci, kterou si uživatelé nainstalují z Google Play nebo App Store. Po jejím nainstalování jsou uživatelé kliknutím na ikonu koloběžky přesměrováni do rozhraní, ve kterém si ji mohou vypůjčit. K odemknutí koloběžky je potřeba naskenovat QR kód, který je na ní viditelně umístěný. Před zahájením první jízdy uvidí jezdec bezpečnostní instrukce, kterými by se během jízdy měl řídit. Jezdec z nich zjistí také zásady správného a bezpečného parkování koloběžek. Jezdci si mohou bezpečnostní tipy přečíst také před každou jízdou. Platba za  půjčení koloběžky je uživateli po ukončení jízdy automaticky stržena z karty uložené v aplikaci.

Odemknutí koloběžky bude zdarma. Za každou minutu jízdy zaplatí jezdec 4 Kč. Po 5 minutách jízdy se cena za každou další minutu automaticky sníží na 3 Kč. Za 10 min jízdu tak uživatel zaplatí 35 Kč. Pokud se jezdec rozhodne vypůjčit si koloběžku na celý den, vyjde ho to na 625 Kč.

“Bolt spouští své služby sdílených elektrických koloběžek pouze ve městech, ve kterých cítí podporu ze strany radnice. Představitelé města Boskovice jsou velmi progresivní a ekologicky smýšlející a chtějí svým obyvatelům nabídnout možnost takové přepravy po městě, která bude rychlá a nebude zatěžovat životní prostředí,” říká ke spuštění Jakub Dvořák, country manager Boltu pro Českou republiku.

“O jejich spuštění v takto malém městě jsme uvažovali již nějakou dobu. V Boskovicích jsem vyrůstal a mám zde spoustu přátel včetně místostarosty města Lukáše Holíka, se kterým jsme dostali nápad vybrat pro test právě Boskovice. Město si podobnou službu zaslouží, dopravní situace především v podobě parkování je i zde velké téma. Budeme rádi, když tím ukážeme, že i v menších obcích mají sdílené služby v oblasti mobility smysl. Jsem hrdý na to, že právě Boskovice tímto získají titul nejmenšího města na světě, kde jsou e-koloběžky provozovány,” dodává Dvořák. 

“Máme radost z toho, že Boskovice se staly druhým městem v České republice, ve kterém společnost Bolt nabízí službu sdílených elektrických koloběžek. Věříme, že elektrické koloběžky získají mnoho spokojených uživatelů z řad místních občanů i návštěvníků města. Velice pozitivně vnímáme fakt, že globální společnosti jako Bolt přemýšlejí lokálně a míří i do menších měst v regionech. Věříme, že jakožto nejmenší město na světě, kde je tato služba dostupná, ukážeme, že i ve městech jako Boskovice dává smysl,” doplňuje ke spuštění testovacího provozu místostarosta Boskovic Lukáš Holík.

Koloběžku budou moci jezdci zaparkovat téměř na jakémkoliv místě po celém městě. Výjimku tvoří několik zón, kde parkování není povoleno. Tato místa jsou viditelně vyznačená v aplikaci, patří mezi ně např. část židovské čtvrti nebo cyklostezka Boskovice-Mladkov. Vhodná místa k zaparkování koloběžky se nacházejí v blízkosti cyklistických stojanů nebo na chodnících rovnoběžně s jejich okrajem. V případě, že jezdec zanechá koloběžku na nevhodném místě, bude mu udělena pokuta ve výši 750 Kč.

Koloběžky budou rozmístěny na mnoha místech po městě. Patří mezi ně i autobusové nádraží, Masarykovo náměstí, ulice 17. listopadu, koupaliště Červenka a mnoho dalších. Koloběžky mají v sobě zabudovaný GPS modul, díky kterému lze v aplikaci zjistit jejich přesná poloha. Koloběžky vyžadující dobití nebo údržbu budou večer z ulic sesbírány. V ranních hodinách budou rozdistribuovány zpátky do ulic, odkud si je lidé budou moci opět vypůjčit.

Technické detaily koloběžek dostupných v Boskovicích:

  • Koloběžka váží 17 kg. To z ní dělá nejlehčí model sdílené koloběžky na trhu. Je to proto, že je z 90 % vyrobena z hliníku a dalších lehkých materiálů. Výhodou hliníkové konstrukce je i to, že ji lze snadno recyklovat. 
  • Koloběžky mají nafukovací pneumatiky, díky kterým je zajištěna lepší přilnavost a také pohodlnější a bezpečnější jízda.
  • Na jedno nabití baterie ujede koloběžka více než 40 km.
  • Koloběžka dosahuje maximální rychlosti 25 km/h. Po dohodě s místními úřady může být její rychlost omezena.
  • V aplikaci lze spustit začátečnický mód, který maximální rychlost jízdy omezí na 15 km/h.
  • Na koloběžce je umístěno jak přední, tak zadní světlo. Na přední straně a na bocích se dále nacházejí odrazky, které přispívají k vyšší bezpečnosti i při pohybu ve večerních a nočních hodinách.
  • K ochraně životního prostředí přispívá také fakt, že je koloběžka postavena modulárně a lze ji velmi snadno opravovat. Její životnost je odhadována na 36 měsíců. V porovnání s konkurenčními modely bylo na její výrobu použito významně menší množství plastu. Nízká váha koloběžky také znamená její menší uhlíkovou stopu.

O Boltu

Bolt je přední evropská přepravní platforma, jejímž cílem je zajistit, aby doprava ve městech byla ještě dostupnější, pohodlnější a udržitelnější.

Bolt má více než 30 milionů uživatelů ve více než 35 zemích v Evropě a Africe. V současné chvíli nabízí jak přepravu auty, tak řešení z oblasti mikromobility (elektrické koloběžky a kola) a rovněž dovoz jídla nebo doručování balíčků.

Společnost se v ekologickém programu nazvaném Green Plan zavázala k úplné kompenzaci emisí vzniklých při přepravě skrze aplikaci Bolt v Evropě, což přispívá ke snížení dopadu podnikání společnosti na životní prostředí.