Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak hodně mohu věřit mapám? A zároveň tak trochu tip na výlet

Včera jsem vyrazil “k pramenu Rokytky”. Což  je nejdelší pražský přítok Vltavy a v řadě místo se dá podél toku jet po cyklostezkách. Třeba po té nejdražší cyklostezce v Praze co vede z Vysočan do Hrdlořez.  Den první skončil v půli cesty a chystá se pokračování.

Snažit se jet podél toku Rokytky bylo poněkud náročné. Ne všude to jde a za Hájkem jsem to už dost dobře neznal, takže to znamenalo nejenom zajíždění a vracení, ale také objevení jedné věci typické pro mapy – nemůžete jim až tak věřit.

2018-07-08 09_07_09-Google Maps.png
Mapy od Google

Cesta podél Rokytky z Kralovic na mapě vypadá jako by snad byla skoro na úrovni silnice, že? Tedy alespoň v Google mapách.

2018-07-08 09_09_37-_Královice_ výsledky hledání • Mapy.cz.png
Mapy od Seznamu

Ty od Seznamu jsou na tom přeci jenom lépe. Netváří se to jako cesta použitelná pro něco co má kola. A mají taky pravdu. Dá se to projet, byť někde v druhé třetině budete muset kolo vést a kličkovat po úzké pěšině okolo skály.

2018-07-08 09_11_47-Relace_ ‪Královice‬ (‪426954‬) _ OpenStreetMap.png
Open Street Map

Na některých mapách má ta cesta dokonce jméno “Podél Rokytky”. Nenapovídá, že by to byla cesta. Je to lesní pěšina.  Paradoxně zrovna Open Street Map má tu cestu lesem asi nejlépe zvládnutou, je tam dokonce ona odbočka nahoru na pole, stejně jako cesta z pole směrem dolů – teoreticky se tak dá obejít onen úsek kde budete prolézat okolo skály. Objet přes pole jedině na slušném MTB.

Takto to reálně vypadá. V poslední fázi cesty (z Královic proti toku) je to pak podstatně lepší, ale pořád je to lesní pěšina. Točené do Instagram Stories, takže omluva za formát “na výšku”.

Můžete věřit mapám?

S mapami je to složité, dost často se na nich prostě objevují věci, které nejsou reálné. Čas od času pomůže přepnout na satelitní pohled/ortofotomapu. Někdy pomůže projít těch map více, ale jak je vidět výše, nikde to není zcela správné.

TIP: Jaké mapy na Internetu či v mobilu jsou specializované pro cyklisty? Tipy na cyklomapy

Silnice, dálnice, města a vůbec sídla budou často dobře zmapované, ale pokud budete chtít projet někde po polích či v lese, narazíte na různorodé zádrhele.  Je potřeba a s nimi počítat. Včetně toho, že se čas od času prostě budete muset vracet.

2018-07-08 09_28_31-Google Maps.png
Počernický rybník

Třeba jako u Počernického rybníka. Vypadá to jako když můžete po severní straně projet a pokračovat pod obchvatem dál. Pěšky asi ano, ale právě pod obchvatem to končí u stavidel a přejít se dá jenom po prkně. Na to se kolem prostě nevejdete. Mapy od Seznamu to tam mimochodem mají realistické, v půli ta cesta končí – na druhou stranu, ta pěšina skutečně pokračuje a pěšky to bude bez problémů (tedy než někdo zlikviduje to prkno).

2018-07-08 09_48_19-Příběhy • Instagram.png
Tohle jsem s kolem nedal 🙂

Můžete zkusit i Strava Heatmap – má to ale jeden háček, nedá se tam rozlišit mezi “kolem” a “horským kolem”. Takže třeba zrovna ty dva výše uváděné příklady tam “vypadají” jako schůdné.

2018-07-08 09_35_02-Strava Global Heatmap.png
Cesta z Královic na Strava Heatmap
2018-07-08 09_38_04-Strava Global Heatmap.png
Počernický rybník na Strava Heatmaps

Počernický rybník navíc nabízí docela zábavný pohled na to, že po něm zjevně ojediněle občas jezdí lidé na kole. Ano, obrázek výše má zapnutou vrstvu pro “kola”.  Mimochodem vlastnost prakticky všech vodních toků.

Závěr?

Mapám můžete věřit a občas nemůžete. Čím více se vydáte mimo klasické cesty, tím větší omyly můžete potkat. Často pomůže Heatmapa od Stravy, ale ani tam to není zcela spolehlivé. Strava, to je dobré vědět, používá Open Street Maps.

2018-07-08 09_43_21-Tahle mapa pobaví. K pramenům #rokytka díl první ;) _ E-Bike Ride _ Strava.png

Pokud se chcete podívat na první část cesty k pramenu Rokytky, tak mrkněte do mé Stravy.

Poprvé vyšlo 8. července 2018