Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak je to s bateriemi u e-kola? Má vliv počasí? Hraje roli teplota? (Jak funguje elektrokolo)

Jedné věci na téma baterie vs. počasí jsme se tu už věnovali – Jak je to s bateriemi u ekola? Měl bych se bát deště?. Závěr samozřejmě je, že bát se netřeba, elektrokolo jezdí v dešti bez problémů. Přesto by vás ale počasí mělo zajímat.

Baterie, jakékoliv, jsou ovlivněny teplotou – mají nějakou vhodnou provozní. Hrozí jim poškození při zahřátí, kde navíc dochází k ovlivnění životnosti baterie. Kapacita se v závislost na teplotě také mění. Tohle platí i pro baterie ve vašem mobilu.

Především chladné počasí může znamenat, že kapacita baterie bude o 20 až 30 procent nižší. Takže se nedivte, že vám v zimě a chladných dnech vydrží baterie méně. Čím větší zima, tím větší vliv mít bude.

Přehřátí baterie ovlivní celkovou životnost, dávejte si tedy pozor, kde baterii skladujete. Nenechávejte ji ani někde v autě, kde se v létě může zahřát na dost vysoké teploty.

GHOST ASX Universal 160

Samotné nabíjení baterie je ideální v klasické pokojové teplotě (tedy něco jako 15 až 20 stupňů Celsia). Což je i ideální skladovací teplota – tedy třeba ta, ve které budete ukládat baterii na “přezimování”. Ale o tom případně v jiném tipu.

Většina dnešních elektrokol používá Li-Ion (lithium-iontové) články (akumulátory, byť výše je použit termín baterie pro lepší srozumitelnost). Méně často jde o Lo-Pol (lithium-polymer) a ještě méně Li-FePo4 (lithium-železo-fosfátové).  

TIP: Jak pečovat o baterii u elektrokola?

Tento tip poprvé vyšel 21. května 2018.
Foto v záhlaví
GHOST ASX Universal 160