Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

DPD hlásí 13 500 ekologicky doručených zásilek z mikrodepa Těšnov, zvažuje otevření dalšího (TZ)

DPD, největší soukromý přepravce v Česku a CO2 neutrální společnost, vyhodnocuje své dosavadní působení v městském depu na pražském Těšnově: 

  • Po Praze 1, 5 a 7 bylo úspěšně doručeno již 13 500 zásilek
  • Na mikrodepu v současnosti operují dva cyklokurýři, dvě nákladní rikši a pěší kurýrka 
  • Kurýr na elektrokole najede až 30 km denně, rikša 20 km a pěší kurýrka nachodí 10 km
  • V průměru všichni společně doručí až 240 zásilek za den

Projekt mikrodepa Těšnov, jenž vznikl 18. listopadu 2020 ve spolupráci s Magistrátem hlavního města Prahy, ekolo.cz a Institutem plánování a rozvoje je již za polovinou svého zkušebního provozu. Pro společnost DPD odsud aktivně doručují dva cyklokurýři na elektrokolech, dvě nákladní rikši a také pěší kurýrka. 

Tato uhlíkově neutrální flotila stihla od začátku svého fungování doručit již téměř 13 500 zásilek, to znamená, že denně jich je úspěšně přepravených až 240. Pěší kurýrka nachodí za den okolo 10 km, rikša pak najezdí 20 km. Největší vzdálenost je však překonána pomocí elektrokola, u kterého denní dojezd dosahuje až 30 km a specializuje se na trasy na Praze 7 a 5. Rikša s pěší kurýrkou jsou pak alokovány převážně do centra, tedy na Prahu 1. Zákazníci na všech těchto trasách jsou o ekologickém doručení informováni prostřednictvím SMS. 

“Doručování bez uhlíkové stopy pro nás je a vždy bylo prioritou a jsem rád, že naše fungování v rámci depa na Těšnově můžeme hodnotit jako velmi úspěšné. V současné chvíli aktivně jednáme s Magistrátem hlavního města Prahy o případném otevření dalšího mikrodepa v nové pražské lokalitě, kterého bychom určitě chtěli být součástí. V příštích letech bychom také rádi otevřeli více městských dep po celé České republice, ” říká Miloš Malaník, generální ředitel DPD. 

DPDgroup chce svou zelenou strategii naplnit do roku 2025

Působení v mikrodepu Těšnov spadá pod nové rozšíření programu společenské odpovědnosti s názvem DrivingChangeTM. Společnost si v rámci této strategie dala za cíl doručovat ve 225 evropských městech včetně Prahy a Ostravy pouze elektrickými dodávkami a dalšími ekologickými prostředky, snížit uhlíkové emise až o 30 % a zavést program monitorování kvality ovzduší ve 20 městech včetně Prahy. Mezi další milníky stanovila i otevření 130 city dep, jedno z nich právě na pražském Těšnově.

V rámci zelené strategie společnost DPDgroup ve třetím kvartálu v Evropě zaznamenala na 191 nových zelených doručovacích prostředků a 110 city dep. I nadále však plánuje pořídit 167 nových cargo kol a otevřít dalších 80 městských dep, a to do roku 2025. V jiných zemích Evropy poté k plnění závazku již přispívají například i kurýrní e-mopedy (Polsko) a ve zkušebním provozu jsou testovány drony (Francie a Lotyšsko).

O DPD

Společnost Direct Parcel Distribution je součástí skupiny DPDgroup, největší  sítě balíkové přepravy v Evropě. Se svými 1 800 kurýry a 1 250 výdejními místy Pickup je DPD předním doručovatelem v České republice. Jako jediný přepravce na trhu nabízí službu Predict – zákazník předem ví, kdy mu bude zásilka doručena, a to na 1 hodinu přesně. Zároveň si v aplikaci DPD Kurýr může změnit čas nebo místo doručení podle svých preferencí. Jako součást DPDgroup využívá DPD přes 58 000 výdejních míst Pickup napříč celou Evropou a doručuje do 230 zemí světa. Společnost DPDgroup chce působit jako přední hybatel změn v rámci e-commerce sektoru a vedoucí hráč v oblasti udržitelného doručování. DPDgroup je CO2 neutrální společnost. Svou uhlíkovou stopu při doručování zásilek a provozu dep soustavně snižuje a veškeré své emise plně kompenzuje prostřednictvím nejrůznějších ekologických projektů, které jsou součástí strategie DrivingChangeTM