Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mohu jezdit na kole po přechodu pro chodce? Dají mi auta přednost?

Tohle vlastně je také jeden z mýtů spojených s ježděním na kole, řada lidí se domnívá, že na přechodu má cyklista stejnou přednost jako chodec. Jenže, ono tomu tak není. Cyklista není chodec. Tedy, důležité dodat, pokud na kole jede, tak cyklista není chodec.

Chcete-li využít přednosti na přechodu pro chodce, musíte kolo vést, pak se stanete chodcem a začnou platit pravidla týkající se chodců. U těch samozřejmě nezapomeňte, že tahle přednost neplatí u tramvají.

znacka-prechod-pro-chodce-a-misto-pro-prechazeni.jpg

A také na to, že tohle se týká jenom přechodu pro chodce, tedy oné známé zebry, pro onu “odlehčenou” variantu místo pro přecházení to neplatí, tam chodec přednost v této podobě nemá a s obvyklým skákáním do silnice by si to měl velmi rozmyslet.

DŮLEŽITÉ: Chodec smí přecházet vozovku, jen pokud s ohledem na vzdálenost a rychlost jízdy přijíždějících vozidel nedonutí jejich řidiče k náhlé změně směru nebo rychlosti jízdy. Tahle součást pravidel má vztah k zmínce o skákání, platí to samozřejmě i pro cyklistku co vede kolo. Ona přednost nejenom že není absolutní, ale myslete na to, že auta mají brzdnou dráhu, že řidiči mohou být nepozorní. Trochu v tomto může pomoci ono tzv. “navázání očního kontaktu” s řidičem.-

Po přechodu pro chodce můžete jet, zakázáno to přímo není. Přednost jako chodec nemáte, to už jsme si řekli, a protože je to v principu chodník, tak je velmi vhodné se odpovídajícím způsobem ohleduplně chovat k chodcům.

TIP: Mohu jezdit na kole po chodníku?

Dají vám auta přednost, když čekáte u přechodu pro chodce na kole? Občas ano, občas ne. Celé je to, opět, o ohleduplnosti a toleranci. A také třeba i o tom, že jim za dání přednosti rukou poděkujete.

Osobně se stávám chodcem tam, kde je velký provoz, riskovat nemá smysl a znervózňování řidičů přejížděním přechodu na kole není dobrý nápad. Pokud provoz velký není, tak před přechodem čekám, až bude bezpečné ho přejet, případně využiji toho, že někdo přeci jen dá přednost.

A poslední důležité – Mám na přejezdu pro cyklisty přednost? Protože tohle ještě další varianta značení místa, kde se (nejčastěji) kříží cyklostezka se silnicí.

POZNÁMKA: Ano, z výše uvedeného plyne, že cyklisté jedoucí po silnici musí dat přednost chodcům na přechodu pro chodce. Nezapomeňte.

Tento tip poprvé vyšel 20. května 2018