Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Prahou na kole se mění na online magazín o cyklistické dopravě Městem na kole (TZ)

Praha – Magazín Prahou na kole se po téměř 15 letech vývoje přejmenovává a získává novou, přehlednější a vzdušnější podobu pod názvem Městem na kole. Změna názvu završuje mnohaletou cestu, během níž se z amatérské cyklistické mapy Prahy zrodil online magazín, který postupně začal přerůstat hranice svého města a informovat o dění v oblasti cyklistické dopravy nejen v Praze, ale i v Česku a zahraničí.

Online magazín o cyklistické dopravě Městem na kole má bohatou historii spjatou s cyklistickou komunitou v Praze. Svůj vznik datuje do roku 2006, kdy Vratislav Filler zakládá cyklistickou mapu Prahou na kole, která se o rok později stane integrální součástí nově vzniklého blogu, jenž položil základy dnešního online magazínu Městem na kole. Za tu dobu se počet cyklistů v Praze téměř zdvojnásobil a desítky z nich se na tvorbě magazínu podílely.

Magazín Městem na kole již roky slouží lidem dopravujícím se na kole. Ať již četnými radami, podrobnou cyklistickou mapou, znázorňující například i povrchy ulic, nebo informováním o dění významném pro cyklistickou dopravu. Za dobu své existence magazín Městem na kole rozvířil řadu důležitých témat, která následně přebírala i další média, inspiroval příklady ze zahraničí, připravil mnoho podrobných analýz, ale snažil se i kultivovat společný veřejný prostor vydáním cyklistické etikety – zásad slušné a ohleduplné jízdy městem.

Posun na národní úroveň

Jiří Motýl, šéfredaktor Městem na kole, ke změně dodává: „Vznik nového webu online magazínu Městem na kole je jen završením mnohaleté práce řady lidí z cyklistické komunity, kteří se na jeho tvorbě podíleli, za což jim opakovaně děkuji. Nový web přináší moderní vzhled, lepší orientaci, vylepšené vyhledávání a další technická zlepšení, která mají zajistit čtenářům lepší zážitek. To vše při zachování kvality obsahu, na které neustále pracujeme. I přes změnu názvu Prahu neopouštíme a budeme jí věnovat stále stejnou pozornost. Zároveň novou značkou potvrzujeme, že naše témata pražský region přesahují. Stejně jako při vydání knihy Městem na kole před třemi lety, i nyní chceme naší prací podpořit využití kola jako dopravního prostředku v celém Česku.“

Popularizace dopravy na kole

Cyklistická doprava zažívá i díky koronavirové krizi nebývalý boom. Výzkumy ukazují, že roste obzvláště ve městech, kde je cyklodoprava zatím v plenkách a má tak snadno přístupný potenciál rozvoje. Magazín Městem na kole si klade za cíl informačně přispívat k dalšímu rozšiřování tohoto moderního, efektivního, zdravého a ekologického způsobu dopravy, a přitom se nevyhýbat ani kontroverzním a sporným otázkám, které s sebou růst cyklistické dopravy přináší. 

Grafika od profesionálů

Nová podoba magazínu Městem na kole vznikla pod taktovkou grafického designéra Miloše Homoly ze studia noBrother. Návrh do funkční podoby převedl Jan Mucska, alias 2046, který vytvořil i původní web Prahou na kole.

Nezávislá žurnalistika

Vydávání magazínu je možné díky spolku AutoMat, který celý projekt zaštiťuje a technicky i finančně podporuje. Magazín Městem na kole si ale nadále udržuje nezávislé zdroje příjmů a nezávislou redakci, která odpovídá za obsah magazínu. Na tvorbě magazínu se významnou měrou svými podněty a postřehy podílí i mnoho lidí z řad čtenářů. Navíc, magazín Městem na kole získal v uplynulém roce nového hlavního partnera, cyklistický e-shop Bikero.cz, a i díky této spolupráci se postupně profesionalizuje.

Od základů přebudovaný web

Nový web přináší funkční a svěží design, který zpříjemňuje čtení nejrůznějších článků i prohlížení obrázků. Články jsou nově děleny do přehledných rubrik, ve kterým se filtrovat například novinky z Česka, Prahy či ze světa. Orientaci usnadní tagy na konci článků i chytré vyhledávání. Mnozí také ocení vylepšené komentáře, přehled uzavírek a údaj o tom, kolik minut zabere čtení článku.

Inspirace z Česka i ze světa

Posun magazínu na národní úroveň je logickým vývojem. Cyklodoprava je na vzestupu ve městech v celé republice a republikový záběr dává lidem z různých měst možnost vzájemně se inspirovat,“ říká zakladatel původních stránek Prahou na kole a člen AutoMatu Vratislav Filler.