Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Horoměřický menhir

Nic velkého. Vlastně je to něco hodně malého. Horoměřický menhir patří mezi opravdu malé menhiry. Tak trochu magické šutry. V Česku jich najdete pár desítek a často jsou vhodným cílem pro vyjížďku na kole či pěší turistiku.

Ten Horoměřický je hned kousek od Prahy. V Horoměřicích vedle nedávno postaveného bloku domů.  Dojet k němu se dá různými způsoby a najít ho není těžké. Nejprve uvidíte velký strom a vedle něj postavený vysoký kříž. Vedle stromu malý kamenný “bobek” chráněný kovovou ohrádkou.

Pískovcový menhir je vysoký  0.6 metru.  Pochází z keltské doby, kolem 300 roku před naším letopočtem. Původní výšku měl metrovou a vážil asi 1.5 tuny, ale v roce 1995 byl poničen – přišel o horní část, ve které byl hrubě naznačený obličej. 

Na Mapy.cz najdete zde, Google Mapy zde

Dostat se do Horoměřic z Prahy je snadné, pokud chcete dlouhé stoupání, vezměte to Lysolajským údolím nahoru. 

Pokud chcete oklikou, můžete přes Roztoky a Tiché údolí. Stoupání se ale nevyhnete, z Únětic prostě musíte nahoru do kopce.  Jak to vypadá se můžete podívat zde na Stravě

Můžete Tiché údolí opustit i dříve a vydat se do Starého Suchdola a pak po Kamýcké až na hřeben, kde lze snadno odbočit ulicí Na skalce.  Ještě pozdější odbočka (co vás přivede také k cestě Na Skalce) je podstatně náročnější, stoupání si užijete na poměrně strmé cestě lesem. 

Další menhiry

Poprvé vyšlo  5. července. 2020