Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Je bezpečné čistit kolo WAPkou?

Už jsme to zmiňovali v Jak pečovat o elektrokolo. Je to tam ale poněkud utopené a určitě si to zaslouží samostatný tip. Třeba i proto, že je trochu větší šance, že to někdo najde a zastaví ho to v hodně nešťastném nápadu.

Vysokotlaké čištění (což je WAPka) se pro očistu kola nehodí a pokud to budete dělat, je velké riziko poškození. Pro elektrokola je to vyloženě zničující nápad – elektrokola jsou vodě odolné, ale nikoliv vodotěsné (podobně jako je tomu třeba u hodinek či mobilních telefonů). Vydrží v pohodě déšť a nepříznivé počasí, stejně jako umytí houbičkou s vodou či běžnou zahradní hadici, ze které nebudete záměrně tryskat ostrý (tenký) proud.

WAPka je tak vysoký tlak vody, že může proniknout tam kam nemá – u elektrokola tedy například do elektromotoru, ale i do počítače, čidel a dalších míst kde je elektronika. WAPka může uškodit i nechanickým částem, těm také může vadit, že se dovnitř pod tlakem dostane voda. Platí to například o ložiscích, kterých na kole  není málo. Ale problém si naděláte i vodou, která se dostane do odpružené vidlice.

Na mytí i údržbu kol je možné si pořídit dostatek účinných a profesionálních prostředku.

Tlak vody navíc může narušit těsnění, která za normálních okolností udržují na potřebných místech mazivo.

Na mytí i údržbu kol  je možné si pořídit dostatek účinných a profesionálních prostředků.

Takže WAPku vynechte. Popadněte smetáček, vodu, nějaký přírodě šetrný čistící prostředek a pečlivě a pomalu vše vyčistěte. Můžete opláchnout běžnou zahraní hadicí. A pak vezměte pár suchých hadrů a kolo dočistěte a osušte.  A protože jste myli a čistili, tak možná bude vhodné zkontrolovat stav (nejen) řetězu a promazat ho.

PS: Nezapomeňte, pokud chcete kolo opravdu vyčistit, tak musíte sundat kola.

Tento tip poprvé vyšel 9. dubna 2021