Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: S ekolem dokážete zvládnout kopce, o kterých jste jen snili (Jak funguje elektrokolo)

Nejsem a nikdy jsem nebyl aktivní cyklista, překročil jsem padesátku, takže nějaké sportovní vytrénované svaly pro velké kopce postrádám. S váhou pár kilo pod i nad stovku navíc musím na kole táhnout dost zbytečně vysoký náklad. Jasně, na počátku května 2017, kdy jsem začal několikrát týdně jezdit na klasickém kole, jsem nedával skoro žádné kopce, o měsíc později už bez problémů z Hloubětína nahoru ke Kbelskému letišti, o další měsíc později už jsem to ani nebral jako kopec.

Jakkoliv Agogs Gust má jen zadní přehazovačku, tohle vás trápit nebude. Dlouhé a větší kopce bez problémů na zadní největší kolečko a pětkový příšlap. Velmi strmé stoupání vyřešíte tím, že si podle potřeby pomůžete s boost (červeným) tlačítkem, byť tady je lepší být opatrný a nepřehánět to. Dost to souvisí s otázkou Jak daleko dojedu na elektrokole?

Ale pozor, neznamená to, že nebudete muset šlapat – pokud přestanete nebo povolíte, tak ono to prostě přestane jet. Skutečnost je každopádně taková, že s Gustem vyjedu věci, o kterých se mi ani nesnilo.

Tohle vše má jednu fantastickou výhodu, přestanete příliš řešit, jestli vybraná trasa je kopcovatá či nikoliv. Hodí se to velmi i pro návrat domů, kdy jste už poněkud ušlapaní.

O nějaké ty roky později jsem přesedlal na Haibike, které ovšem ono červené boost tlačítko nemá, ale chybět vám nebude. A ještě o nějaký ten rok později jsem se zase vrátil ke klasickému kolu, starému dobrému Giantu, o kterém je řeč v prvním odstavci. A někdy ten rozdílný pocit a vůbec všechno musím popsat.

Boost tlačítko každopádně má málo modelů elektrokol a chybět vám nebude.

TIP: TIP: Jak je to s příšlapem (pomocí) u elektrokola? Budu muset pořád šlapat? (Jak funguje ekolo)

Tento tip poprvé vyšel 10. září 2017