Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

V březnu kola na internetu trhala rekordy, prodávala se o 420 % více než vloni. Za celý loňský rok to bylo meziročně o 68 % (TZ)

Z rozšířené kratochvíle se během uplynulých pár měsíců stal doslova fenomén – poptávka po jízdních kolech na internetu v posledních měsících významně roste. Vlivem zpožďování dodávek komponentů se na trhu začíná mluvit o jejich nedostatku, a čísla nákupního rádce Heureka.cz dokládají, že lidé berou e-shopy s tímto zbožím útokem. „Na internetu roste obecně celý segment s cyklistikou, v březnu meziročně o 230 %. Zájem je samozřejmě především o jízdní kola – ta vyrostla v březnu dokonce o 427 %. Více než šestinásobně rostou také helmy, téměř trojnásobně vyskočily koloběžky či brzdovky,” říká Michal Buzek, šéf analytiků nákupního rádce Heureka.cz. Heureka je součást skupiny srovnávačů střední a východní Evropy Heureka Group a přináší podrobnou analýzu segmentu s jízdními koly a cyklistickým vybavením. 

Meziroční růst kategorie jízdní kola na internetu

Leden 2021

Únor 2021

Březen 2021

 

113 %

275 %

428 %

Kola rostla celý rok

Za významným březnovým růstem stojí i to, že loni březnu Česko ‘ztuhlo’ během první vlny lockdownu, a tak na nákup kol nebylo ještě pomyšlení. Celoroční rostoucí čísla ale dokazují, že v průběhu roku se stala cyklistika jedním z top sportů v Česku. Zájem o kola významně rostl celý loňský rok, za uplynulý rok to bylo meziročně o 68 %. „Největší skoky v poptávce kopírovaly období, kdy byli lidé nuceni zůstat zavření doma – tedy první jarní, a druhý podzimní lockdown,” vysvětluje Michal Buzek z Heureky a dodává: „Zvýšenou poptávku po kolech nevidíme jen v Česku, ale registrujeme ji v dalších zemích – i na Slovensku rostla vloni jízdní kola o 65 %, v Maďarsku o 61 %.” 

Meziroční vývoj kategorie jízdní kola na internetu v roce 2020

CZ

SK

HU

 

68 %

61 %

47 %

Indicie o tom, že by situace mohla takto pokračovat, mají také někteří výrobci kol. „Tento rok budú a aj sú výpadky a meškania väčšie. Spôsobené to je najmä obrovským dopytom, veľkým objednávkam a aj situáciou v Ázii. Množstvo výrobcov a dodávateľov ešte dobieha zameškané z minulej sezóny, najmä kvoli lockdownom v niektorých krajinách a pod,” říká Tomáš Tóth, produktový a marketingový manažér spoločnosti CTM.

“horák” a “trekovka”, klasika mezi Čechy

Největší zájem mezi českými cyklisty je dlouhodobě o horská kola (66 % hledání), potom následují trekingová kola (18 %)  a kola silniční (10 %). „Zákazníci v Česku mají velmi široký výběr značek, a tak se při výběru orientují především podle ceny a jízdních vlastností kola. Trh je tu poměrně dost diferencovaný a tak značka nehraje při výběru tak důležitou roli,” vysvětluje Michal Buzek. Top 5 značek jízdních kol v Česku si na trhu drží podíl kolem 30 %. Pro srovnání, například u trhu s chytrými hodinkami drží top 5 značek podíl až 80 %.  

Českou oblibu horských kol potvrzuje také Stanislav Jakeš, marketingový a PR manažer spoločnosti Pells: „Nejoblíbenější kategorií našich zákazníků jsou už několik let horská kola, proto mezi nimi nabízíme také nejširší výběr. Soustavně roste poptávka po elektrokolech, protože na nich starší generace opět objevuje radost z cyklistiky.”

Meziročně rostou také prodeje elektrokol, významný skok zaznamenaly především vloni na jaře, v první vlně lockdownu, kdy rostly mnohem víc než kola klasická. „Za celý loňský rok vzrostly prodeje elektrokol na internetu o 66 %. Za březen letošního roku to bylo o 150 % více než vloni,” vysvětluje Michal Buzek. Průměrně se zákazníci při nákupu elektrokol na internetu pohybují v rozmezí 23 – 35 tisíc korun. Že se jedná o atraktivní kategorii s velkým potenciálem dokládá i to, že v onlinu elektrokola tvoří už 9 % z obratu celého segmentu sport, a svou velikostí tak dorovnává klasická jízdní kola. 

 

TOP 5 značek kol v Česku

TOP 5 značek kol na Slovensku

TOP 5 značek kol v Maďarsku

1

author

ctm

Neuzer

2

leader fox

kellys

Gepida

3

specialized

scott

Cube

4

scott

leader fox

Csepel

5

kellys

specialized

Koliken

Podíl 

33 %

38 %

37 %

Ceny kol rostou, kolo průměrně za 15 tisíc korun

Od nejoblíbenějšího typu kol se odvíjí také nejčastější cena, za kterou Češi na internetu kola pořizují. Nejčastější rozmezí je mezi 10 a 16 tisíci korunami. „V souvislosti s cyklistikou samozřejmě padají běžně částky v desítkách tisíc korun směřující i ke sto tisícům a výše. Pokud se ale bavíme o největší části populace, kterou donutila posadit se na kolo částečně i korona, jedná se o střídmější částky,” říká Michal Buzek. Není však nijak výjimečné “parkovat” doma kola v ceně rodinných vozů. “Nejdražší prodané kolo na internetu bylo  v ceně malého osobního auta a stálo více než 300 tisíc korun. A nebylo jediné,” dodává Buzek. 

Průměrná cena v kategorii kol se oproti minulému roku zvýšila zhruba o polovinu. „Do zvyšování cen se může promítat například zpožďování dodávek a nedostatek náhradních dílů, zdražování dopravy, ale třeba i investice do vybavenějších kol,” vysvětluje Michal Buzek.

Nejdražší prodaná kola v roce 2020

Typ kola

Cena v Kč

Scott Genius 900 Ultimate AXS 2020

310 490,-

Specialized S-Works Venge 2019

294 999,-

Trek Supercaliber 9.9 2020

279  990,-

Že trh hlásí výpadky a zvyšování cen je logické, potvrzuje i Martin Raufer, redaktor cyklistického časopisu Velo: „Letos se očekávají, a vlastně již nastávají obrovské výpadky v dodávkách kol. Evropa zřejmě dostane pouze kolem 50 % všech kol, která by využila. Spousta kol doputuje z Asie s velkým zpoždění a lze očekávat, že každé další dodávky budou dražší a dražší a že se tedy bude postupně zvedat i koncová cena kola. Kupříkladu doprava je dnes na deseti až dvanáctinásobku loňské ceny, což je šílené. Logicky se to nejvíc promítne do koncové ceny kol levnějších nebo kol dětských.”

Z celého sportu tvoří kola desetinu

Nákup kol a obecně cyklistického vybavení na internetu má dlouhou tradici. Z obratu celého segmentu sport tvoří jízdní kola už celou desetinu. „Cyklistika ale nejsou jenom kola, na internetu má velkou tradici nákup cyklistického vybavení obecně, od oblečení a doplňků na kola po příslušenství a jednotlivé komponenty,” říká Michal Buzek. Po samotných kolech lidé na internetu nejvíce kupují elektrokola,  elektrokoloběžky a koloběžky. Mezi příslušenstvím jsou to potom pláště na kolo, brzdy, sedlovky nebo stojany na kolo.

TOP kategorie segmentu cyklistika dle objemu 

Jízdní kola

Elektrokola

Elektrokoloběžky

Koloběžky

Pláště na kolo

Meziročně nejvíce rostoucí kategorie v cyklistice – březen 2021 vs březen 2020

Cyklistické helmy

638 %

Jízdní kola

428 %

Jednokolky

378 %

Cyklistické zvonky

328 %

Stojany na jízdní kola

323 %