Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

U pojištění jízdních kol dominují škody z jejich poškození (TZ)

Praha, 21. 5. 2021 – Jízdní kola a elektrokola nejsou levnou záležitostí. Zejména ceny strojů s karbonovými rámy začínají v řádech vyšších desetitisíců. I ty jsou ale háklivé na mechanické poškození a následné opravy jsou drahé. V některých případech není oprava možná vůbec. Řešením je pojištění, které se vztahuje právě i na poškození či zničení kola. U ERV Evropské pojišťovny tvořily vloni škody způsobené poškozením dvě třetiny všech škod týkajících se jízdních kol. 

Rám je bezesporu klíčovou součástí jízdních kol. I proto v posledních letech obliba karbonu roste. Ten má totiž vysokou pevnost, velmi nízkou hmotnost a dlouhou životnost. Velmi často se pak jedná o vůbec nejdražší komponent celého stroje. Při pádu ale může u karbonového rámu dojít k jeho prasknutí kvůli nárazu nebo k přeražení horní rámové trubky řídítky. Karbon je totiž poměrně křehký. Rám nebo jeho část mohou prasknout i za běžného provozu, aniž by došlo k pádu kola. „Jde o praskliny na zadních vzpěrách nebo rámu způsobené odletujícími kameny či kvůli klacku, který se dostal kam neměl. Poškodit rám nebo některý z komponentů se „povede“ i během klasické vyjížďky, i když člověk na kole nedělá nějaké extrémní kousky,“ říká Josef Dressler, dvojnásobný mistr světa v biketrialu a nejzkušenější český učitel jízdy na kole.

Jediným řešením je pojištění

Zabezpečit kolo proti krádeži lze zámkem, alarmem, či GPS modulem. Vůči poškození jsme ale bezradní, žádné funkční chrániče pro kola totiž neexistují. Navíc pád nebo jízda na kole nejsou jedinými příčinami poničení kola. Často se stává, že je bicykl poškozen během přepravy. I na takové riziko je dobré mít kolo pojištěné. ERV Evropská pojišťovna takové pojištění pro jízdní kola a elektrokola nabízí. „Škody z poškození kol byly vloni dominantní. Tvořily 62 % všech škod, zatímco v roce 2019 to bylo jen 42 %. Nárůst škod z poškození je zapříčiněn i tím, že lidé v rámci koronavirových opatření tráví více času doma a více jezdí na kole,“ říká Vlastimil Divoký, manažer marketingu a komunikace ERV Evropské pojišťovny. Krom poškození se pojištění vztahuje na odcizení jak z objektu, tak z volného prostranství, z auta nebo nosiče na kolo.

Jak funguje?

Pojištění jízdních kol a elektrokol lze zakoupit k novým a zánovním kolům do dvou let ve více než 100 partnerských cykloobchodech po celé ČR. Pokud dojde k poničení kola, má klient nárok na bezplatnou opravu v prodejně, kde si pojištění zakoupil. Pokud je kolo ukradeno, dostává klient voucher na nákup nového stroje. Stejně to funguje v případě neopravitelného poškození kola. Velkou výhodou je, že pojišťovna nezohledňuje amortizaci čili opotřebení a pojištění má celosvětovou platnost. „Průměrná cena kol, která jsou u ERV Evropské pojišťována, přesahuje částku 45 000 korun. U takto drahých kol se pojištění jistě vyplatí, neboť dvouleté pojištění kola v hodnotě 50 tisíc korun vyjde na 200 korun měsíčně. U kola za 25 tisíc je to pak 120 korun za měsíc,“ dodává Vlastimil Divoký.