Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Světový den kola oslavíme mezinárodním seminářem, na cyklojízdě nebo výletem na TOP cyklotrasách (TZ)

Praha (2. června 2021) – Od roku 2018 je 3. červen vyhlašován pod patronátem Valného shromáždění OSN Světovým dnem jízdního kola. Smyslem tohoto dne je oslava kola a jeho přínosu pro naši společnost, volný čas, sport, ekonomiku, ekologii, bezpečnost i zdraví.

Obecně prospěšná společnost Partnerství se rozhodla Světový den kola oslavit mezinárodním seminářem Cyklodroprava v době post-covidové, který pořádá pro odbornou veřejnost ve spolupráci s hlavním městem Prahou a spolkem AutoMat. Seminář se uskuteční ve čtvrtek 3. června od 9 do 15 hodin v pražském CAMP. Sledovat jej bude možné také online. Registrace je zdarma na webu https://www.scitace.cz/Partnerstvi/Akce/cyklodoprava-covid, kde najdete také program semináře.

Na semináři vystoupí odborníci na cyklodopravu z České republiky i ze zahraničí. Představí současné trendy v rozvoji městské dopravy v době pandemie a po ní v českých i evropských městech, využití dat ze sčítačů a městských auditů pro rozvoj cyklodropravy a další.

Podařilo se nám domluvit spoustu špičkových odborníků na cyklodopravu z domova i zahraničí. Zajímavé budou třeba příklady dobré praxe veřejných půjčoven cargo kol z Brna, Bratislavy či estonského Tartu nebo srovnání cyklobarometru českých a německých měst z pozice uživatelů kol. Jen škoda, že nebudou moct přijet osobně “ říká jeden z organizátorů akce Daniel Mourek z Partnerství, o.p.s. Seminář se koná v rámci projektu česko-německo-slovenského projektu Cyclurban + „Mobility change, not climate change“ podpořeného z programu EuKi německého ministerstva životního prostředí.

Světový den kola můžete podpořit také účastí na Světové cyklojízdě v Praze 2021, která ve čtvrtek 3. června v 18 hodin startuje v Centrálním parku na Pankráci. K akci se připojí několik evropských ambasád a pražské Informační centrum OSN v ČR. Cyklojízda má mimo jiné upozornit na právě projednávanou novelu silničního zákona v Česku. “Boční odstup 1,5 m při předjíždění cyklistů automobilem považuji za jeden z nejdůležitějších předpokladů pro zvýšení bezpečnosti cyklistů na našich silnicích. Kdo aspoň jednou zažil těsné předjetí nákladním autem, ví, jak je to nebezpečné a určitě to nechce zažít znovu,” říká plzeňská cyklokoordinátorka Radka Žáková.

Světový den kola můžete oslavit také na výletě po některé z TOP cyklotras, které v celkové délce 5 300 km protkávají celou Českou republiku. Obzvláště oblíbené jsou i díky svému profilu především říční stezky, vydat se můžete např. na Labskou stezku, cyklostezku Ohře, Bečvu či Greenway Jizera nebo se projet z města do města po Greenway Praha – Vídeň či cyklostezce Brno – Vídeň. Kompletní přehled dálkových cyklotras najdete na webu www.stezky.cz.Více informací o akcích ke Světovému dni kola sledujte na sociálních sítích pod hashtagem #WorldBicycleDay.