Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Je hustilka (pumpička) podstatná výbava nebo to jde bez ní?

Zrovna v březnu 2019 při nabírání jarních stovek kilometrů se mi to povedlo. Nevšiml jsem si dost ošklivé díry v silnici a prohučel skrz. Ten náraz skoro fyzicky proběhl všemi kostmi, ale také zadním kolem, kde během pár sekund zmizel vzduch.  Samozřejmě, jak jinak, nárazem se někde skřípne duše a prorazí. Za poslední rok se mi to stalo už podruhé, předchozí případ byl velký kámen, který když odletěl do strany od zadního kola, tak už jsem si říkal, že to dobře dopadnou nemůže. Po dvou minutách začal mizet vzduch.

Takže zpět k tématu, v podstatné výbavě, té kterou vozíte s sebou prostě musí být hustilka (pumpička). Protože bez ní prostě tu vyměněnou (nebo zalepenou) duši prostě nenahustíte a nikam dál nepojdete. Můžete se zkusit spoléhat, že snad “někdo pojede kolem kdo ji má”, ale to je dost špatný nápad. stejně jako doufat, že někde blízko bude pumpa se vzduchem.

TIP: Související je Co dělat, když jsem píchnul duši?

Je dost jisté, že na kol budete brát nějakou menší a co nejlehčí hustilku. Samozřejmě potřebujete takovou, co má hlavu , pasující na ventilek. Malá a lehčí bude znamenat trochu víc práce a menší pohodlí při huštění, ale až tak strašné to nebude. Nechcete-li ruční námahu, existují hustilky na bombičky CO2. Budete muset vyřešit i kam s ní – brašna, batoh, uchytit na rám, někdo je dává do kapes.

Podstatné je, že bez hustilky (a náhradních duší nebo lepicí sady) byste prostě neměli vyrážet.

TIP: Povinná výbava na kole aneb co byste měli na kole vozit s sebou vám možná ukáže docela dlouhý seznam, ale ono to dává smysl.

Pokud chcete vědět co vozím, tak Hustilka MAX1 Tour mini. Tedy lépe řečeno vozil.

V roce 2021 s příchodem MTB Haibike jsem přesedlal na něco co má hadičku – Haibike má “galuskové” ventilky a tam je lepší něco co je neohne/neponičí. Volba padla na Lezyne Sport Drive HV černá

Tento tip poprvé vyšel : 30. března 2019