Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Iniciativa BICYKLUS: Cyklistika jako doprava ve městech zlepšuje život lidem a řeší problémy měst (TZ)

Podpora cyklistiky jako dopravy ve městech, systémové vytváření podmínek pro bezpečnou cyklistiku, zlepšení života lidí ve městech a uvolnění veřejného prostoru, jsou cíle iniciativy BICYKLUS, kterou dnes představil zakladatel společnosti bikero.cz a cyklista Jan Coufal a ředitel bikera Martin Kudrna spolu s partnery projektu na tiskové konferenci. 

Program BICYKLUS se zaměřuje na tyto základní oblasti: 

 

  • VEŘEJNÝ PROSTOR 
  • LIDSKÉ ŽIVOTY A ZDRAVÍ

 

  • UDRŽITELNOST

„Velkým nešvarem ve městech je nadužívání osobní automobilové dopravy. V Praze je v současnosti registrováno přes 900 tisíc osobních vozidel. Jedno parkující auto potřebuje v průměru 12 m2, takže parkující auta zabírají v Praze celkem přibližně 11 milionů m2. To je, jako kdybyste auty zastavěli kompletně Prahu 1 a Prahu 2 nebo 12x letiště Václava Havla,“ upozornil Jan Coufal. 

„Cesta není přitom ta, že budeme stavět další a další silnice a tunely a bourat celé bloky domů, aby se sem vešla další auta. Řešení je více využívat MHD a systémově podporovat cyklistiku jako způsob dopravy. Spousta lidí na kole do práce nejezdí jen proto, že se na pražských silnicích jezdit bojí. Samospráva by se proto měla začít usilovně zabývat vytvářením vhodných a bezpečných podmínek pro cyklisty, protože pak budou lidi na kole jezdit zcela přirozeně a auta budou využívat podstatně méně. Tím vznikne i více prostoru pro lidi, kteří skutečně pro své cesty potřebují auto využít. Je každopádně nezbytné začít se věnovat udržitelnému způsobu dopravy, shrnul Jan Coufal. 

„Trendy kvality veřejného životního prostoru jsou v západních městech přítomné 40, možná 50 let. A sledování těchto urbanistických trendů je velmi důležité proto, abychom v následujících letech žili ve městě, ve kterém je příjemné se pohybovat, ve kterém je příjemné bydlet a samozřejmě i ve kterém je příjemné jezdit – libovolným způsobem, který si zvolíte. Ale je potřeba, aby podpora udržitelným způsobům dopravy byla dostatečná,“ uvedl Martin Šotola, výkonný ředitel spolku AutoMat, který se na projektu podílí. 

Kromě uvolnění veřejného prostoru má cyklistika obrovský přínos i pro zdraví lidí. Snížení množství automobilové dopravy s sebou přináší nižší znečištění ovzduší, a tedy menší výskyt respiračních chorob a dalších nemocí způsobených škodlivinami z výfukových zplodin. Více pohybu na kole zase přispěje k eliminaci výskytu nadváhy a obezity a chorob, které vyvolávají. Není od věci připomenout, že Češi patří k nejobéznějším národům Evropy a nadváhou zde trpí tři čtvrtiny mužů a více než polovina žen. Nezanedbatelné procento obézních je dokonce už mezi chlapci a dívkami. Podle dostupných údajů přitom stát na léčbu chorob souvisejících s obezitou vynakládá 10 procent celkových výdajů na zdravotnictví, což je zhruba 30 miliard korun. Cyklistika tak šetří nejen zdraví lidí, ale také veřejné rozpočty.  

Z hlediska bezpečnosti podporuje iniciativa mimo jiné uzákonění povinného nošení přileb pro všechny cyklisty nebo větší důraz na ohleduplnost automobilistů vůči cyklistům již v autoškolách. To vše by mělo přispět i ke snížení nehodovosti na českých silnicích a s tím související úmrtnosti a škod na zdraví i majetku obyvatel. „Víme ze statistiky, že nošení správně připevněné helmy zabrání 70 procentům vážných úrazů hlavy cyklistů,“ konstatoval v průběhu tiskové konference lékař a vášnivý cyklista Jan Pirk. 

O vlastních zkušenostech na tiskové konferenci pohovořila zakladatelka komunity Holky na kole Jana Trávníčková. Jak nepříjemná je nálada na silnici jsem poznala na vlastní kůži opravdu až letos, když jsem si v zimě zlomila kotník a zároveň se stala nastávající maminkou. Najednou se mi moje lety ostřílené a zkušené cyklistické ruce začaly na řídítkách klepat a měla jsem strach, a tentokrát už nejen o sebe.  Myslím, že až právě toto je ten největší argument a apel na všechny řidiče a hatery městské cyklistiky: Buďte prosím k cyklistům maximálně ohleduplní. Nikdy nevíte, zdali před nebo za vámi nejede na kole těhotná žena nebo člověk v rekonvalescenci po zranění,“ upozornila. 

 

Iniciativa BICYKLUS vznikla jako CSR program společnosti bikero.cz. „Účelem společnosti bikero je usnadňovat lidem cestu ke sportu. O to se snažíme i podporou obliby a dostupnosti cyklistiky v Česku. A protože se nám po loňském rekordním roce podařilo překlopit společnost bikero.cz do stabilního zisku, rádi bychom část těchto prostředků investovali zpět do podpory a rozvoje cyklistiky,“ vysvětlil ředitel bikera Martin Kudrna. 

Celou tiskovou konferenci vysílala ČTK živě na zpravodajských webech, ke zhlédnutí je na tomto odkazu:

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/tk-na-tema-cykliste-a-budoucnost-dopravy-ve-mestech-video/2062094