Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Povinná výbava na kole. Co byste měli na kole vozit s sebou

Pro ježdění na kole jsou vlastně dvě povinné výbavy. Ta první je dána zákonnými požadavky čím musí být kolo (pohybující se po “silnici”) vybaveno. To druhé jsou užitečné věci, které byste měli mít, protože je jednoho dne určitě budete potřebovat.

Povinná zákonná výbava

Málokdo dnes vlastně tuší, co požaduje zákon. Není toho až tak málo a detailně to najdete například v Povinná výbava jízdního kola či Povinná výbava kola dle Policie ČR. Ve stručnosti to nejpodstatnější:

Zajímavé na “zákonné” povinné výbavě je, že třeba výše uvedený text o tom co vyžaduje Policie ČR má navíc požadovat (ale o nějaký ten odstavec níže je označuje za volitelné) účinné blatníky, zvonek a kryt řetězu. Každopádně k tomu zvonku si přečtěte Proč je jedna ze zásadních pomůcek cyklisty zvonek?

Vhodné dodat je, že v jiných zemích je povinná (zákonná) výbava zpravidla jiná.

1200-pexels-bicycle-wheel-109853-bicycle-bike-close-up-109853.jpg

Povinná užitečná výbava co vlastně není povinná

Tenhle tip ale má ve skutečnosti trochu jiný důvod – existují věci, které byste rozhodně měli mít s sebou a nepatří mezi zákonem požadovanou výbavu.

Náhradní duše nebo souprava na zalepení  – nepředpokládejte, že se vám bude píchnutí či průraz duše vyhýbat. Pokud máte kolo bezdušové, tak nejpraktičtější je použít náhradní duši, ale můžete i opravovat. Jinak viz Co dělat, když jsem píchnul duši?Lepení MAX1 10dílů velký set + 2 ks montpák. Osobně vozím dvě duše. A jednou se mi to už vyplatilo.

Hustilku lidově pumpičku. Protože když píchnete, tak asi těžko doufat, že to bude někde, kde zrovna pojede okolo někdo kdo vám půjčí. Varianta jsou bombičky se stlačeným vzduchem. Tady viz Je hustilka (pumpička) podstatná výbava nebo to jde bez ní?

Dobrý tip od Vítka Balcara: pokud máte galuskové ventilky je vozit redukci na autoventilek.  Snadno pak využijete kompresor na benzince.  O Tweet vedle doporučuje vozit i nitrilové rukavice. 

Rychlospojku na řetěz zejména pokud už váš řetěz je letitý a má hodně najeto.

Pouzdro na mobil do kterého ho můžete schovat v okamžiku, kdy vás přepadne déšť. Jinak viz Mobil rozhodně na kolo berte, ale pozor, abyste ho jednoho dne neutopili

multifunkcni-naradi-max1.jpg

Nářadí v základní malé podobě, které vám umožní utáhnout uvolněné, nastavit špatně nastavené. K nářadí určitě přidejte dvě malé plastové montpáky pro výměnu duše. Dnes už snad každé kolo bude mít rychloupínáky kol, ale pokud nemá, tak tomu musíte nářadí přizpůsobit. Příklad viz Multifunkční nářadí MAX1

TIP: Kam že to všechno narvete? To řeší  Kam dát telefon, peněženku a klíče, když vyrážím na kolo?

Jódovou tinkturu v malé lahvičce co poslouží na rychlou dezinfekci odřenin, ale také na odstranění klíštěte (Chytím na kole klíště? Jak se zbavit klíštěte?)

Telefon budete nejspíš mít stále u sebe, ale je to hodně podstatná pomůcka, Pro přivolání pomoci, pro navigaci.

Zámek pokud plánujete kolo někde ponechat. Rozhodně to musí být opravdový zámek, ne ty legrační parodie za 200 Kč co jdou přestřihnout během pár sekund. Osobně mám ABUS Centuro 860/110

Láhev s pitím protože bez pití to fungovat nebude. A nezapomeňte nastudovat Jezdit na kole v extrémním horku?

Peníze/kartu protože nikdy nevíte, kdy se budete muset vrátit vlakem.

Tento tip poprvé vyšel 26. května 2019