Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak bezpečně jezdit na (elektrických) koloběžkách

Jsme sice Kolotipy.cz, ale ono to opravdu chce zmínit základní pravidla pro bezpečné ježdění i na koloběžkách. Zejména těch elektrických, které se objevily v ulicích Prahy. Základnímu vzdělání v této oblasti se totiž příliš pozornosti nikdo nevěnuje. A ono je to vlastně dost podobné jízdě na kole – ať už těch od Rekola a dalších nebo vlastním.

1) Koloběžka nemůže jezdit po chodníku. Je na tom stejně jako kolo. Viz ostatně Mohu jezdit na kole po chodníku?

2) Než na to šlápnete (či se vrhnete kopcem dolů), ověřte si že vám koloběžka brzdí a je v dobré stavu. Nezapomeňte, že brzdění ovlivní i počasí a to po čem jedete.

3) Když už je řeč o brzdě, tak na místě nezastavíte a stejně tak z fleku nezatočíte. Na místě vás ale může zarazit díra v silnici, kanály, stejně jako vyšší předměty, malá kolečka jsou dost nepraktická. Obzvlášť špatně to dopadne, pokud tramvajové koleje nepřejedete co nejvíce kolmo.

4) V dopravě jste ohrožený druh, není vás dobře vidět, řidiči na koloběžky na silnicích nejsou zvyklí. Dávejte znamení o směru jízdy a bojte se aut. Čím je auto větší, tím víc se obávejte.

TIP: Zákon v tom má jasno: Jízdním kolem se z hlediska provozu na pozemních komunikacích rozumí i koloběžka. Viz Zákon o silničním provozu a tamní (hlavně) § 57.

5) Platí pro vás všechny dopravní značky, dávání přednosti na přechodech, nutnost jízdy při pravého okraje vozovky nebo pravé krajnice, povinnost používat jízdní pruhy pro cyklistky i cyklostezky, povinnost jízdy za sebou (a nikoliv vedle sebe). Děti pod 10 let na silnice jen v doprovodu osoby starší 15 let

6) Na cyklostezku můžete, ale jako u všech účastníků tady platí, že je dobré se chovat ohleduplně

7) Elektrická koloběžka může jet docela dost rychle a pád z ní vám může způsobit i dost zásadní úrazy. Dá se i přeletět přes řidítka.

8) Rychlá jízda znamená i to, že pokud do někoho narazíte, způsobíte dost značný úraz i jemu

9) Za vlastní úraz, cizí úraz i způsobené škody zodpovídá jen ten kdo koloběžku řídí

10) Pokud je vám méně než 18 let, máte povinnost použít cyklistickou přilbu

Teoreticky vše, ale určitě neuškodí když projdete Jízda na kole kde je sekce věnovaná bezpečnému ježdění na kole. (Skoro) Všechno to totiž vlastně platí i pro koloběžky.

Tento tip poprvé vyšel  8. prosince 2018