Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Vinořský park

Vinořský park je kouzelné údolí na okraji Vinoře (tu najdete na severu Prahy) ohraničené pískovcovými skalami a dostupné z několika stran. Nejpraktičtější je to z Vinoře od vinořského rybníka Malá Obůrka (ulice V Podskalí) nebo z jižní strany od kaštanové aleje spojující Vinořský park s dalším zajímavým cílem – Satalickou bažanticí.   Skrz obě místa prochází cyklotrasa A263: Satalice – Vinoř.

Příjezd od jihu (od Bažantice) a pak zkoumání doposud neprozkoumané části na východ od jižního vjezdu (chvíli polní cesta, ale pak jízda po okrají polí). Vjezd do Vinořského parku druhým jižním údolním vjezdem.

Naučná stezka a přírodní rezervace

Pro zájemce je zde naučná stezka Vinořský park – Satalická bažantnice dlouhá 3.5 km. Cyklisté tedy pozor, na trase stezky budete míjet, zejména o víkendech, dost lidí a dětí.

Druhý z jižních vstupů (kudy nevede naučná stezka)

Velmi časté jsou zde i spadané stromy, které nejsou delší dobu odklízeny, hlavně ve větvi parku co není součástí stezky (východní údolí na fotce výše, příjezd vidět v této aktivitě na Stravě).

V deštivém období se připravte na blátivé úseky, byť v roce 2020 dochází k budování zpevněných cest.

Uprostřed parku je Rybník u kamenného stolu a v jeho blízkosti různým způsobem opracované skály (panoramatické foto níže).

V minulosti byl v parku i vstup do vodní jeskyně (splavné na člunu) – na konci druhé světové války byl odstřelem zavalen. 

Vinořský park je přírodní rezervace s množstvím unikátní květeny i zvířat. Pamatujte na to, pokud tam vyrazíte na kole.  

Na Google Mapách najdete na goo.gl/maps/jbnysQE2V5oqSg9o8 

[27.06.21] Fotografie z průjezdů (klasicky budete přenášet kolo přes padlý strom)

Foto: Autor, tip poprvé vyšel 19. dubna 2020