Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Na co se dá použít onen zázračný WD 40?

WD-40 určitě znáte. Sprej v typicky modrém (většinou) obalu. Je celosvětově známý a až legendární. Má dokonce web v češtině na wd40.cz

Na zmíněném webu najdete tu podstatnou informaci – produkt chrání kovy před rzí a korozí a proniká zaseknutými díly, vytěsňuje vlhkost a maže téměř všechno. Bohužel tam také najdete Nejlepší tipy a triky, které Vám pomohou udržet jízdní kolo ve špičkovém stavu ve kterém tvrdí, že WD-40 je ideální pro řetěz na kole, protože je to mazivo.

Ono “maže” na konci popisu od výrobce je ale zdrojem problémů. WD-40 není mazivo. Nemůžete ho použít pro namazání řetězu, ani žádných dalších pohyblivých dílů vašeho kola. WD  40 je především odpuzovač vody (zkratka znamená Water Displacement) a právě pro tento účel ho skvěle můžeme pro kolo použít – zejména v zimním náročném období můžete WD-40 postříkat skoro všechno, co chcete chránit proti vodě a nečistotám (ale určitě ne sedlo, řídítka, pneumatiky, brzdy, ráfky či cokoliv pohyblivého). 

TIP: Jak pečovat o elektrokolo

Mimo to je WD-40 ještě velmi účinné rozpouštědlo. Dost často dokáže pomoci se “zaseknutým” či zarezlými mechanickými částmi/šrouby – stačí postříkat, nechat působit a pak zkusit  štěstí. Zázraky WD-40 dokáže u věcí co vržou. A neméně dobře vám pomůže, když něco potřebujete umýt od olejové špíny (třeba té od řetězu).

WD-40  jako reálné mazivo opravdu použít nemůžete. Postříkáte-li WD-40 řetěz, tak především zafunguje jako rozpouštědlo a mazivo v řetězu rozpustí – chvíli to fungovat bude, ale řetěz prostě musíte mazat věcmi k tomu určenými.

WD-40 mimochodem existuje ještě jako WD-40 Specialist – balení má jinou barvu a jde o silikonové mazivo. Klasické “modré” WD-40, které každý považuje za univerzální prostředek i mazivo žádný silikon neobsahuje.

Tento tip poprvé vyšel 18. prosince 2020