Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Co je to Hardtail? HT? A čím se liší od celopéra?

Hardtail (HT) je označení pro horské kolo (důležité s ohledem hlavně na pneumatiky a další parametry)  postrádající odpružení zadního kola (klasické “celopéro”, tedy celoodpružené kolo ho má) a má tedy jen odpružení předního kola (vidlice). Celopéro se mimochodem v angličtině občas označuje jako full suspension

Hardtail tedy bude mít odpružení předního kola, nebude mít u zadního. Je účinnější při šlapání, rychlejší při vyjíždění stoupání na hladkých tratích a bude i lehčí. Hodí se pro začátečníky a snadnější terén a je i méně náročné na údržbu. Hodí se pro závody a maratony. Pro náročnější terén ale vyžaduje zkušenosti. A na dlouhé jízdy bude vaše zadnice více trpět.

TIP: Celoodpružené kolo viz například Haibike SDURO FullNine 5 i500Wh

Celoodpružené kolo je univerzálnější, rychlejší na obtížnějších trailech, stabilnější na nerovném terénu a při sjezdech a víc se hodí pro začátečníky. To proto, že se bude lépe chovat na překážkách, bude v lepším kontaktu s povrchem. Při delších jízdách prostě oceníte odpružení pod vaší zadnicí.

Rozdíly samozřejmě bývají i v rámech a velikosti – hardtaily budou mít výhodu levnějšího a lehčího kola, ale komfort je menší v náročném terénu. Odpružení “pod sedlem” vám prostě bude chybět. 

TIP: Do hardtail patří i Rock Machine Ebike 29er Torrent INT e50-29 nebo Haibike SDURO HardNine 5.0 i500Wh 10-r. Deore 20 HB YSTS (na obrázku)

Nenechte se mýlit, spor zda hardtail nebo celopéro nemá prakticky řešení. MTB bikeři se o tom dokáží dohadovat celé dny. Hodně záleží na osobní preferenci, zkušenostech a typech terénu. 

Dilema se navíc rozšíří i v okamžiku, kdy začnete brát v potaz gravel vs. hardtail. Závěr jednoduchý není, ale opět bude hlavní roli hrát to, jak jezdec bude přijímat terén ve kterém jezdí.

Každopádně, gravel je rychlejší kole co nemá tolik komfortu pro náročnější terén. S rozdílem vyvolaným hlavně geometrií a pozicí jezdce. A samozřejmě převody. Je tedy asi lepším řešením než “silnička” a zkušenější jezdi si ho užijí i v náročnějším terénu.

TIP: Co je to gravel? A proč se mu říká štěrkáč či štěrkolet?

Tento tip poprvé vyšle 6. června 2021