Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Děvín, Dalejské a Prokopské údolí (Praha)

Než to probereme trochu podrobněji, tak jedna důležitá věc. Dalejské a Prokopské údolí je cesta z Řeporyjí až k Barrandovskému mostu.  Dalejské údolí je divoké, krásné a předpokládá, že budete ideálně mít nějaké to horské kolo a slušné pneumatiky. Pár úseku je tam náročných a strmých, ale dají se i s něčím jako AGOGS Gust zvládnou vedením kola.  Prokopské údolí je asfaltová cesta a také záplava lidí, takže ideální doba je brzy dopoledne. 

Nastoupit cestu skrz obě údolí můžete snadno v Řeporyjích – z tamního náměstí se nevydáte směre na Ořech a Karlštejn ale zvolíte druhou cestu a po pár zákrutech se u podjezdu pod železnicí vydáte vlevo. Právě tam začíná Dalejské údolí.  

Do Řeporyjí jsme se dostali snadno, z Hloubětína přes Prahu Metrem do stanice Luka a pak sjezd okolo Makra. Chtěli jsme se vyhnout dvojí cestě přes Prahu, ale dá se to udělat (od nás z Hrdlořez) zcela v pohodě jako zhruba 50 km projížďka bez využití MHD.

Dalejské údolí

První co minete jsou zbytky Trunečková mlýna a o chvíli později rozsáhlý areál zaniklé továrny. To je pořád cesta pro kolo ještě bez komplikací.  Složitější to začne být u dřevěného mostu a kopcích za ním. Dorazíte k  do Černého lomu a cestou si užívejte tabule naučné stezky, ta mimochodem začíná v Řeporyjích na náměstí.

Pokračovat budete k Opatřilce, do Červeného lomu, s velmi povedenými sochami kamenných obrů bojovníků. To ještě pořád bude cesta pro kola s různými komplikacemi.

Nakonec narazíte na asfaltovou cestu, právě na rozhraní Dalejského a Prokopského a můžete se vydat dolů. Samotné Prokopské údolí je skvělé i pro silničky a pro kohokoliv kdo se složitějšího terénu bojí – můžete to vzít od Barrandovského mostu vzhůru, stoupání je velmi mírné. A cesta pokračuje na Malou Ohradu či do Nových Butovic.

Prolopské údolí

Prokopské údolí je mírné, široké a po divočině z Dalejského není ani stopy. Potkáte pár odpočinkových míst a hřišť, minete vojenský objekt – veřejnosti nedostupnou podzemní továrnou s bohatou historii (Vojenský objekt v Prokopském údolí) a skoro u konce údolí se můžete mrknout na Prokopské jezírko. Je to jedno z nejvíce navštěvovaných míst, takže se nedivte davům.

Pokud budete pokračovat dál, tak se už dostanete pryč z údolí a v zástavbě po silnici dojedete k další pamětihodnosti, Pražskému semeringu a později i k Barrandovskému mostu. 

Děvín jako prima odbočka

My jsme se ale chvíli po Prokopském jezírku vydali vlevo do delšího stoupání a dojeli na Děvín a tamní fantastický výhled na Prahu. Včetně velké náhorní plošiny, která sama o sobě stojí za prozkoumání a někdy se k tomuto místu snad vrátíme.

Cesta zpět přes Prahu

Pokud studujete výše uvedenou mapu  ze záznamu na Stravě a přemýšlíte nad cestou zpět do Hrdlořez? Nechtělo se nám z Děvína vracet dolů, tak jsme to vzali trochu oklikou. Za zmínku tam stojí Přírodní památka Vidoule o které asi nevíte, že jde o stolovou horu.  Milé místo pro kolo, stejně jako o kousek vedle se nacházející přírodní památka Kalvárie v Motole

Místo cesty přes Smíchov je lepší to vzít přes Strahov (nebo přes Vypich a Bílou horu), ale to by bylo tak o další hodinu cestování delší a žena na více než dvě hodiny v sedle stále není zvyklá. 

Cesta nicméně v zásadě pohodová až do příjezdu na Smíchov, kde se na cyklisty nemyslí a průjezd je otravná kombinace dušení se mezi smogem z aut a kličkování po tramvajových kolejích.  Něco co budete chtít absolvovat jen výjimečně a většinou to právě spíše objedete přes přijatelnější trasy. 

Dalejské údolí najdete na Mapy.cz stejně tak jako na Google Mapách. Případně si projděte záznam na Stravě od Řeporyj směrem na východ.

TIP: Další zdejší tipy na výlet najdete v Cyklotrasy a výlety.

Poprvé vyšlo 6. září 2020