Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Klánovice a okolní lesy

Když jsem se v roce 2017 v dubnu vrátil zpět k ježdění na kole, tak projížďky nebyly nijak extra dlouhé. Chvíli to trvalo, než se dostaly na 30 a více kilometrů. Nevím už přesně kdy jsem narazil na ukazatel Klánovice. Potkal jsem ho v Počernicích a stal se vlastně počátkem nekonečného objevování nových míst. A Klánovice, to musím přiznat, se staly mým oblíbeným místem.

IMG_20170809_171251_148.jpg

O Klánovicích ale až tak řeč dnes nebude, byť tamní nádherné vilky s rozsáhlými zahradami můžete obdivovat v mnoha vyjížďkách. Podstatnější je, že mezi Prahou, Klánovicemi a Úvaly najdete lesy. Na délku dají dobrých dvacet kilometrů a jsou protkané množstvím cest – některé jsou zpevněné, některé méně. Dá se tam skvěle vyhnout silnicím, ale některé ze silnic jsou prosté aut. A je tam krásně.

2018-07-01 10_01_43-Google Maps.png

U Prahy to celé začíná Xaverovským hájem – prakticky hned vedle Černého mostu. Dojet se tam dá buď z Černého mostu okolo Svépravického potoka nebo z Dolních Počernic – obchvat se navíc dá přejet po mostě případně podjet (dole u Počernického rybníka).

2018-07-01 10_03_44-Google Maps.png

Xaverovský háj pak plynule naváže na Klánovický les – Cyrilov (a samozřejmě Přírodní park Klánovice-Čihadla) – rozsáhlá les protkaný cestami ze severu na jih i západu na východ. Někde v polovině jsou Klánovice a na východní straně se ocitnete v Úvalech.

Z Xaverovského Háje se do Klánovic mimochodem nejlépe dostat buď výjezdem těsně nad “Nad Běchovicemi” (autobusová zastávka) – v roce 2018 tam navíc vybudovali část nové cyklostezky mezi Běchovicemi a Dolními Počernicemi.  Více na sever mám oblíbenou cestu v Horních Počernicích ulicí K Berance – vede na stezku skrz pole a mostem nad dálnicí až do Klánovic. 

A jižní dobrá cesta je Běchovicemi podél železniční trati – stezka vás dovede do Újezdu nad Lesy a tam už si jde vybrat – buď vjezd do lesa podjezdem pod tratí nebo pokračovat na východ po silnicích v Újezdě.

TIP: Pokud chcete, tak v téhle aktivitě na Stravě je vidět průjezd přes Xaverovský háj i Klánovický les až do Uvaĺ.

2018-07-01 10_12_06-Strava Global Heatmap.png

Pokud se chcete podívat jak a kde se po Xaverovském a Klánovickém lese dá dobře jezdit, tak nejvíc pomůže Strava a jejich “teplotní mapa”. Je tam dobře vidět kde najdete cesty pro jízdu na kole i jak hodně jsou používané.

Osobně mám cestu do Klánovic a zpět coby jistotu 30 kilometrů, případně do Úval a zpět jako čtyřiceti kilometrovou variantu. Bez velkých kopců, pro okamžik kdy se co nejrychleji (za hodinu až dvě) chci protáhnou a vyčistit hlavu.

TIP: Zdejší Tipy na výlet vám pomohou i s dalšími nápady kam se vydat na kole (ale třeba i pěšky)

Klánovický les navíc skrývá i Východní pól Prahy.  Najdete ho hned vedle Úval. 

Tento tip poprvé vyšel 1. července 2018