Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Zlatý kopec

Cesta od Přezletic. To nahoře je Zlatý kopec :)
Cesta od Přezletic. To nahoře je Zlatý kopec 🙂

Není to nic světoborného, dokonce ten kopec ani není velký. Je to takový spíš kopeček, pár desítek metrů nad okolní širé lány na severu Prahy. Zarostly stromy, které skrývají kamenný důl, takže ani k vidění toho tam vlastně moc není. 

Několik let jsem jezdíval okolo a vůbec nevěděl, že tam něco tak památného je, až mi to někdy loni řekl člověk se kterým jsem chvíli sdílel cestu na kole. A letos chtěla žena něco kratšího, takže Zlatý kopec byl dobrý cíl – tam a zpět do třiceti kilometrů. 

Tudy sestoupit dolů
Tudy sestoupit dolů

Zlatý kopec je mezi Přezleticemi a Velení. Je zajímavý tím, že jde o významnou paleontologickou lokalitu. Ve třicátých letech se tam při těžbě našly identifikované jako zvířecí staré asi milion let. V roce 1945 navíc kamenné nástroje z období staršího paleolitu, nález potvrzený dalším v letech 1975 až 1991.  Ten nalezl zbytky lidského obydlí – val chyty, ohniště a místa s odpadky kostí. Nalezeny byly sekáče, pěstní klíny, špičáky, drasadla a nožovité kusy.

Tudy dolů, jen z roku 2020
Tudy dolů, jen z roku 2020

Jakkoliv to zní neuvěřitelné, šlo o sídliště člověka vzpřímeného (Homo Erectus) z doby přes 750 tisíci lety. 

Zlatý kopec je majetkem Přezletic a možná tam jednoho dne vznikne archeologický park a naučná stezka. Malá provizorní je tam už teď, ale je dílem dětí ze základní školy. 

“Vchod” do bývalého dolu je z východní strany, snadno schůdny. Na stejném místě je skvělý výhled na sever a východ od Prahy. 

Více informací v Zlatý kopec (Přezletice) na Wikipedii, Přezletice, sídliště Zlatý kopec na Archeolog.cz

¨Mapové záznamy na Mapy.cz a Mapy Google.  A pochopitelně záznam ze Stravy

A ještě pár aktuálních fotek (květen 2022)