Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP na výlet: Kostel svaté Markéty – Kralovice u Prahy

Málokdo tuší jaké poklady se skrývají v početných a rozměrných pražských městských částech. Královice (nacházejí se kousek za Kolodějemi, nezaměňovat Kralovicemi) se mohou pochlubit tvrzí, křížením několika cyklotras, ale také kouzelným kostelem svaté Markéty. Je obklopen menším hřbitovem a na první pohled zaujme zajímavá (rozpadající) se hrobka. 

Královice uprostřed. Kostel sv. Markéty vlevo nahoře
Královice uprostřed. Kostel sv. Markéty vlevo nahoře

Kostel sv. Markéty (více o něm například v Kostel svaté Markéty (Královice) na Wiki) najdete kousek od Královic, vede k němu slepá cesta (nedávno zrekonstruovaná) odbočující z cyklotrasy 8100.  Nachází se na návrší, ze kterého je rozhled do krajiny a pod ním se nachází rybník Markéta – zajímavý i tím, že skrz něj protéká Rokytka. 

TIP: Pěkné povídání najdete na HoryDoly.cz v Šerý dávnověk Královic

Pokud byste chtěli odjet/přijet jinudy než po asfaltové cestě, tak můžete zkusit polní cestu (po červené značce) vedoucí do Koloděj k parku pojmenovaném Skála a vybudovaném poměrně nedávno na bývalé skládce. Cyklotrasa 8100 také vede do Koloděj – tu si vyberte, pokud nemáte kolo vhodné do terénu nebo nedostatek zkušenosti s nepříjemnou cestou.

Na Google Mapách najdete v goo.gl/maps/9WMbFuqbFCfefwU57 

Foto: Autor 

Poprvé vyšlo  7. dubna 2020