Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak správně nastavit výšku sedla?

Nastavení výšky sedla je věc, kterou byste neměli podceňovat. Bude mít vliv na to jak pohodlně se vám bude sedět (a šlapat), jestli vás z šlapání na kole nebudou zbytečně bolet nohy či záda a také na efektivitu šlapání. Zjistit to můžete složitě pomoci počítání  nebo to prostě v praxi vyzkoušet. Mrkněte na několik cest.

Metoda paty

Posaďte se na kole – to mějte buď opřené o zeď nebo někoho poproste aby vám ho držel, pokud to sami nedokážete. “Stůjte” (buďte ve vzpřímené pozici) a jednu ze šlapek protočte tak, aby byla směrem dolů a rovnoběžně se sedlovou trubkou rámu (případně prostě v nejnižší pozici, tedy “na šestce”)

Dejte nohu patou na pedál (šlapku) a chodidlo vodorovně se zemí – správná výška sedla je tak, že v této poloze nohy (a těla) budete mít nohu propnutou – pokud ji máte pokrčenou, sedlo je nízko. Pokud nedosáhnete patou na pedál, máte sedlo vysoko.

Sedlo příliš vysoko znamená, že se při jízdě “houpete” ze strany na stranu. Sedlo příliš nízko povede k bolestem ve stehenních svalech.

Samotné šlapání (tedy to že máte nohu správně umístěno na šlapce, viz Kde má být na pedále (šlapce) noha? ) pak zajistí, že noha bude mírně pokrčená. Jaký úhel to má být je otázka, existuje na to řada různých teorií, ale nejčastěji se hovoří o něčem jako 25 stupních (15 až 20 a někde dokonce 25 až 35).

Takto ohnuté koleno? Sedlo je příliš nízko. O pozici nohy na pedálu raději ani nemluvit
Takto ohnuté koleno? Sedlo je příliš nízko. O pozici nohy na pedálu raději ani nemluvit

Hamleyho metoda

Postavíme se naboso zády ke zdi, vložíme do slabin, co nejvýše to jde, knihu nebo jiný předmět, který je zhruba široký jako sedlo, a změříme délku kolmo k zemi. To je tzv. délka vnitřního švu nohavice, zjednodušeně délka vnitřní nohy. Připočteme k této délce devět procent, a této délce by měla odpovídat délka linie vedené od horní hrany sedla k ose pedálu s klikou v linii se sedlovou trubkou.

88,3% (LeMondova metoda)

Trojnásobný vítěz Tour de France Greg Lemond používal  stejný výpočet jako Hamley, ale vnitřní délku násobil 88,3 procenty. Tato délka by měla odpovídat linii od nejnižšího bodu hrany sedla ke středu středového složení (s klikou rovnoběžně se sedlovou trubkou).

25° (Holmesova metoda)

Kolo umístěte do stojanu či trenažéru, otočte pedály do nejnižší pozice (6 hodin) a partner přeměří úhel ohybu kolena pomocí goniometru. Měření se provádí s nohou upnutou do pedálů (případně 1/3 chodidla před osou pedálu, 2/3 za ní). Tedy v pozici, ve které budete šlapat.

Pak můžete vyzkoušet nastavení výšky sedla tak, aby úhel (kolena) byl 25 stupňů v nejnižší pozici. Výšku vyzkoušejte při jízdě a podle toho jak vám bude vyhovovat mírně případně upravte.

Vedle výšky sedla ovlivní vaši polohu ale také předozadní pozice a sklon sedla. Nezapomeňte aby bylo dobře vycentrováno, tedy aby špička směrovala na střed představce a řídítek.

PS: Pokud se vám nedaří nastavit dobrou výšku sedla tak možná máte problém s špatnou výškou rámu.

Ten tip poprvé vyšel  26. června 2020