Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Když si při šlapání stoupnu, budu šlapat větší silou?

Tohle určitě znáte a odpověď nejspíš máte jasnou. Když se chcete rychleji rozjet nebo chcete vystoupat větší kopec, tak si stoupnete a šlapete ve stoje místo v sedě.  Pokud jste to kdy zkoušeli, tak prostě víte, že to “šlape víc”. 

Jenže, dá se to nějak podložit čísly?

V How Much Does Standing in the Saddle Help You Generate More Cycling Power? zmiňují studii (The Mechanics of Seated and Nonseated Cycling at Very-High-Power Output: A Joint-Level Analysis), která se předně tomuto tématu věnovala. Rozdílu mezi šlapáním v sedě a šlapáním ve stoje.  

Zajímavá a užitečná informace například je ta, že šlapání ve stoje sníží (o 15 procent) sílu kolenních svalů, tedy těch, které jsou při ježdění v sedě nejpodstatnější. Ve stoje začnou ale hrát roli kyčle a kotníky a dokážete tak vyvinout větší sílu.

Včetně toho, že vám to umožní právě tyto rozdílné svaly procvičit a posílit. Jak navíc možná sami víte, může vám to pomoci od bolesti zad či břicha (břišních svalů). 

Podle výzkumníků to ale neznamená, že byste měli vždy využívat šlapání ve stoje vs. v sed. Nejvhodnější je střídat obě pozice v okamžiku dlouhých stoupání. 

PS: Vhodní pokračování najdete v Čím více s nahnu nad řidítka, tím rychlejší budu!

Tento tip poprvé vyšel 31. července 2020