Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Vadí mému kolu či koloběžce déšť?

Jednoduchá a rychlá odpověď samozřejmě je, že kolu/koloběžce (ani elektrokolu/elektrokoloběžce) déšť nevadí. Pokud kolo/elektrokolo nebudete zrovna topit někde v vodě, tak proti dešti je velmi dobře odolné. S menšími komplikacemi případně u elektrokola, kde může vadit, pokud se voda dostane ke kontaktům baterie či někde jinde kde je elektřina (řešili jsme to už v  Jak pečovat o baterii u elektrokola?).

Na kole prostě v dešti jezdit můžete a není se čeho obávat. Stejně tak jako na elektrokole. Co se ale hodí je po jízdě v dešti přeci jenom kolu trochu pomoci (u elektrokola jsme to řešili i v  Jak pečovat o elektrokolo).  Obnášet to bude hlavně promazání řetězu a případných dalších pohyblivých částí.  Na vodu může být citlivější sedlo, dokud na něm ale sedíte, tak je chráněné. U elektrokol případně řídící jednotka, motor či senzory – pokud ale máte poctivé elektrokolo, tak by problém být rozhodně neměl.

Pokud jste měli štěstí na čistý déšť, tak nic extra řešit nemusíte, voda prostě steče a uschne. Pokud se ale vracíte s kolem zabahněným, tak je velmi dobrý nápad kolo ostříkat (vodou, jak jinak) a vzít hadrem (ne, do sucha vytírat nemusíte). 

TIP: Jak zjistím, jestli bude pršet a vyrazit na kolo není dobrý nápad?

Při samotné jízdě samozřejmě nemusíte zrovna za každou cenu projíždět každou louží (navíc není dost jasné co se v nich skrývá).  

Očištěné  a promazané kolo pak ukliďte tam kam obvykle, tedy někam do sucha a relativního tepla. Což obnáší i to, že kolo byste na dešti neměli bezdůvodně nechávat

PS: Mobil rozhodně na kolo berte, ale pozor, abyste ho jednoho dne neutopili

Tento tip poprvé vyšel  11. prosince 2020