Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Kolo a alkohol, jak jde tohle dohromady?

Jednoduše? Špatně to jde dohromady. A dívat se na to můžete tak, že jízda pod vlivem je zákonem zakázána a pokud by vás přistihli, pokuta vás nemine. A pak také tak, že alkohol vždy znamená snížení pozornost, delší reakční dobu a změnu fyzičky. Velmi snadno to poznáte v létě kdy se i po jednom pivu budete divit, proč vám to tak podivně spadlo do nohou.

Z pohledu zákona

Cyklista je účastník silničního provozu a vy řídíte nemotorové vozidlo. Při přistižení vás čeká pokuta v nezanedbatelné výši. Přistihnout vás je možná snadno, Policie ČR čas od času dělává preventivní akce, ve kterých nejen že kontrolují vybavení kola, ale také dávají dýchnout (ano, i cyklistům). Určitým způsobem to dává smysl i pro to, že statistiky nehod cyklistů ukazují, že hodně jich je právě pod vlivem (v roce 2019 až třetina nehod ze čtyř tisíc).

V Česku nemáme toleranci/hranici na množství alkoholu v krvi – takže i jedno pivo může znamenat pokutu 2 500 až 25 tisíc korun, při větším množství (nad jedno promile) ještě více. Odmítnout dechovou zkoušku nemůžete.

Patří sem ale dva oblíbené mýty – jízda po cyklostezce je stále otázka na účasti na silničním provozu. A pak to, že vám nemohou zadržet ani odejmout řidičský průkaz ani udělit bodovou sankci.

V jiných zemích mají jiné pojetí, někde mají pro cyklisty určitou toleranci. Většinou je to ale stanoveno v promile, což budete špatně odhadovat. Je pár zemí, kde alkohol u cyklistů vůbec neřeší. V některých zemích také můžete přijít o řidičský průkaz nebo mají další formy sankcí.

Z pohledu zdravotního

Jízda na kole pod vlivem alkoholu může být nebezpečná. Zda je nebezpečné jedno, dvě či tři piva je otázka, každý člověk má jinou toleranci. Vliv alkoholu ale vždy problematický :

  • ovlivňuje udržení rovnováhy a vy asi nechcete být v černé kronice jako “policisté zastavili cyklistu a ten se před nimi skácel na zem
  • prodlužuje reakční dobu
  • snižuje orientaci v prostoru, ovlivňuje odhad vzdálenosti
  • zvyšuje sebedůvěru, snižuje napěti, podporuje agresivitu
  • dehydruje a chybějící tekutina také ovlivní vaše dispozice
  • brání budování svalové tkáně a regeneraci
  • má velkou energetickou hodnotu
  • hrozí i riziko mikro spánku

Nejlepší pivo je tak po jízdě, v průběhu bývá rozumné ho vynechat. Nebo, stejně jako když řídíte auto, dát si nealko.

Tento tip poprvé vyšel 25. prosince 2020