Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Jak zjistím, jestli bude pršet a vyrazit na kolo není dobrý nápad?

Předpověď počasí je taková zapeklitá věc. Často nevychází, navíc řeší poněkud velké území. Prostě to že “v Česku bude pršet” nic moc neříká o tom, jestli bude pršet zrovna tam, kde se chcete pohybovat na kole. Co navíc, když už vyrážíte na kolo, tak je to bývá i na několik hodin, což může znamenat i značnou pravděpodobnost změny počasí.

Všeobecná předpověď typu “zítra bude slunečno, ale místy mohou být přeháňky” vám moc nepomůže. V Česku jsou místa kde málokdy prší (ač jinde ano), stejně tak to může platit opačně. Změny mohou být navíc poměrně náhlé, přívalové deště jsou prostě přívalové. Potřebovali byste místní předpověď, ale ta nejenom že nebývá běžně dostupná, ale ani na tu není reálné spolehnutí.

2018-06-17 10_36_51-Radar na mapě, bouřky, meteostanice _ In-počasí.png

Zkuste www.meteoradar.cz . ukazují tam úroveň srážek a poměrně zásadní možnost je ta, že se podíváte na pohyb oblačnosti se srážkami i nějakou tu hodinu dopředu. Což vám dá možnost se v takových těch nejistých dobách zjistit, jestli se do hodiny nepřižene nějaká problematická oblačnost. Dají se tam dobře poznat i bouřky či zapnout data z meteostanic.

2018-06-17 10_20_40-Windy_ Déšť, sníh.png

Do meteoradarů a předpovědí se vrhl i zakladatel Seznamu, můžete zkusit www.windy.com/?50.083,14.467,5 (to číslo jsou souřadnice pro Prahu, vy můžete mít jiné). Jedna z nejlépe zpracovaných aplikací tohoto druhu co se navíc snaží kombinací řady dostupných dat a modelů o zlepšení předpovědí – samozřejmě, pokud si budete chtít pořídit předpověď na týden dopředu, tak to fungovat nejspíš nebude – ale právě zobrazení meteoradarů/meteodat s pohybem mraků a vývoje srážek může hodně napovědět. Windy si můžete (podobně jako většinu dalších “počasí”) pořídit i na mobilní telefon.

Užitečný je i portal.chmi.cz kde mají i meteorologické výstrahy a poměrně dobře detailní místní členění. Totéž můžete mít v jejich mobilní aplikaci. Český hydrometeorologický ústav má systém Aladin, na srážky se v něm můžete podívat v samostatném pohledu včetně předpovědí.

Tolik oblíbený www.yr.no jsou mimochodem také klasický předpovědní systém pomocí modelů. Na druhou stranu jde o jeden z těch lépe zpracovaných webů.

Pokud chcete více aplikací a služeb na předpověď počasí tak mrkněte do Počasí zítra? Jak zjistit jak bude zítra aneb nejlepší aplikace na počasí

Co dodat?

Na předpověď se zcela spolehnout nedá, ale může vám dát alespoň představu o riziku zmoknutí. Což vám umožní se případně lépe připravit. Mimo letní teplé období se navíc budete zcela určitě zajímat i o teplotu. Ani déšť ani teplota každopádně nejsou jednoznačným důvodem proč nevyrazit.

Zcela určitě si aplikaci co umí meteoradar a meteodata pořiďte do mobilního telefonu. Cestou se prostě můžete podívat jak se to vyvíjí. A trasu případně uzpůsobit podle nových zjištění a pohledů na oblohu okolo vás.

Tento tip poprvé vyšel 18. června 2018