Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Na co si dávat pozor u zpomalovacích prvků na silnici?

Z auta to určitě znáte, takové ty vyvýšené pruhy přes silnici, případně žluté plastové kulaté bobky, nebo plastové/betonové/asfaltové cosi sahající skoro přes celou silnici napříč. Ti otrlejší automobilisté prostě nezpomalí a narvou to přes a čas od času úspěšně havarují. Ti chytřejší zpomalují, což je ostatně přesně důvod toho, proč tohle na silnici existuje.

Pro ježdění na kole má tohle pár drobných věcí, které je dobré vědět. Samozřejmě platí, že je vhodné zpomalit a pokud nemáte odpružené sedlo/zadní kolo, tak ještě lépe nesedět na sedle. Rychlá jízda přes něco takového je poměrně zbytečná (může být i nebezpečná), zpomalení je šetrnější k vašemu kolu.

Dejte si ale pozor na jednu zásadní věc, pokud v oněch plastových zpomalovačích někdo odstranil kulatý bobek nebo jeden segment, tak tam velmi často zůstávají hřeby, které to držely na silnici. Těm je lepší se vyhnout, velmi snadno si tím vyrobíte díru do pneumatiky.  Stejně tak se tohle občas stává, když zpomalovací prvky posunou a zapomenou odstranit hřeby z minulého.

Zpomalovače souvislé často mívají na straně vozovky místo, kde se při trošce pozornosti dá projet na kole. Stejně tak ty tvořené cik cak kulatými bobky lze projet šikmo.

Mimochodem, existují i zpomalovače v podobě díry v silnici (včetně oné skvělé pasti na začátku tramvajové trati). Tam platí totéž, své kolo ušetříte, pokud to nebudete při průjezdu přehánět.  Zpomalovačem může být i zvýšený přechod pro chodce.

V rámci dopravní terminologie a značení se tomu tuším říká zpomalovací práh,  zpomalovací polštářzvýšená plocha. Setkat se můžete ještě s označením retardér.

Poprvé vydáno 25. května 2018