Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mohu na kole jezdit jednosměrkou v protisměru?

Tohle je věc, kterou my cyklisté děláme velmi často. Jedeme jednosměrkou v protisměru. Děláme to většinou proto, že to umožňuje se vyhnout nějaké rušné komunikaci, málokdy v jednosměrce, kde toho hodně jezdí.  Je s tím ale spojena jedna špatná zpráva. Jednosměrkou v protisměru se na kole prostě jezdit nesmí.

Má to nicméně výjimku, některé jednosměrné komunikace (ulice) budou mít dopravním značením upraveno, že kolo v “špatném” směru jet smí. Čas od času tomu bude odpovídat i úprava značení přímo na silnici, vyhrazený pruh právě pro cyklisty, kteří pojedou v protisměru.

jednsomerky-a-zakaz-vjezdu.jpg
Zákaz vjezdu všech vozidel se týká i kol, ať už obousměrný nebo jednosměrný. Na třetím obrázku je vidět jak vypadá úprava jednosměrky s pohybem kol v obou směrech.

Za jízdu tam kde to povolené není, můžete chytit pokutu, to je vcelku jasné. Pokud už se v špatném směru rozhodnete jet, tak pamatujte na opatrnost a ohledy. Děláte něco co nemáte a řidiči vás sice nejspíš uvidí, ale nečekají vás v protisměru. V protisměru vás neočekávají ani chodci, ti mohou podlehnout pocitu jednosměrky a vstupovat do vozovky bez rozhlédnutí se na obě strany.

Není dobré se pouštět do jednosměrky, kde opravdu není dostatek místa pro auta a ještě vás.  Platí i obvyklá nutnost dávat si pozor na případná auta zaparkovaná po stranách silnice, ale to už asi víte.  Pozor si ostatně dávat i při vjezdu a výjezdu u jednosměrek, zejména jedete-li v protisměru, také vás tam řidiči nemusí očekávat a mohou jet na ne zcela vhodné straně silnice.

Tento tip poprvé vyšel 28. 5. 2018