Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Mohu jezdit na kole po chodníku?

Špatná zpráva. Jak už napovídá samotné slovo chodník, je určen k tomu, aby se po něm chodilo. Jezdit na kole na něm tedy nemůžete, jediné co můžete je kolo vést. Jedinou výjimkou jsou chodníky co zároveň slouží jako cyklostezka a jsou označené značkou (zpravidla Stezka pro chodce s povoleným vjezdem kol případně klasickou Stezkou pro chodce s dodatkovou tabulku “Cyklistům vjezd povolen”)

V takových případech ale stále znamená, že od obou stran, tedy chodců i cyklistů, se očekává ohleduplnost. Jako cyklista byste především měli přizpůsobit rychlost (do 20 km/h, nejste na pozemní komunikaci) a čas od času použít zvonek.  Ne proto abyste si vynucovali cestu, ale abyste varovali, že se blížíte.

Přednost na chodníků v každém případě mají chodci a cyklista je nesmí ohrozit. Mimochodem, ani děti do deseti let nemohou jezdit po chodníku.

Pokud už se k jízdě po chodníku odhodláte, tak opravdu pamatujte na to, že na chodníku na kole jezdit prostě nesmíte a chovejte se podle toho. Případnou pokutu samozřejmě budete muset nejspíš zaplatit. Zákon je zákon.

Další podobná témata

Tento tip poprvé vyšel 19. září 2019