Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

Unikátní kolo FESTKA Scalatore Ondrash & Kašpárek jde do charitativní aukce galerie KODL (TZ)

Praha, Česká republika, 24. května 2023 – Nejen cyklisty zaujme zcela unikátní kolo a obraz, které jsou výsledkem spolupráce Festky, českého butikového výrobce špičkových karbonových rámů pro silniční kola se sídlem v Praze, a designérského dua Ondrash & Kašpárek, které bylo představeno na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary 2021 a nyní jde do charitativní aukce. Tradiční aukce pořádaná galerií KODL se uskuteční na pražském Žofíně. Část výtěžku bude věnována Centru Paraple. Patrony aukce, která se uskuteční 28. května od 12 hodin, jsou Zdeněk Svěrák a Jan Kačer.

Festka věří, že všechna její kola jsou umělecká díla, ale některá si přece jenom takové označení zaslouží víc než jiná. Nejvíc to asi platí pro stroj, který vznikl v roce 2021 ve spolupráci s uměleckou dvojicí Ondrash & Kašpárek, jejíž tvůrčí metoda je založena na přenosu abstraktních barevných kreací z vodní hladiny na plátna a další nosiče. V případě rámu modelu FESTKA Scalatore to bylo poprvé, co tuto techniku uplatnili na trojrozměrný předmět. Ačkoli museli překonat mnohá úskalí, aby se dílo podařilo, výsledek byl úchvatný.

Na profilech na sociálních sítích se toto kolo stalo nejúspěšnějším příspěvkem roku a jeho fotografie převzaly mnohá internetová i tištěná média z celého světa, a to nejenom ta, která se věnují cyklistice, ale také všeobecněji designu, umění a lifestylu. Předmětem dražby není jenom samotné kompletní kolo FESTKA Scalatore, ale také plátno s totožnou kompozicí. Scalatore je nejvyšší model z nabídky Festky. Vyniká zejména lehkostí a perfektními jízdními vlastnostmi.

„Teď, když už se Scalatore Ondrash & Kašpárek objevilo, kde mohlo, řekli jsme si, že je na čase s ním udělat něco prospěšného,” říká spoluzakladatel Festky Michael Moureček. „Dohodli jsem se s aukční síní Galerie Kodl, že jej nabídne ve své dražbě obrazů a uměleckých děl 28. května 2023.”

Vyvolávací cena je 500.000 Kč, ale důležitější číslo je 50, protože tolik procent z finální ceny půjde ve prospěch známé, zavedené nadace Centrum Paraple. Dražit je možno i online. Zde je návod, jak na to.

Specifikace:

  • Model: Festka Scalatore
  • Velikost: 55
  • Představec: 3T Team
  • Sedlovka: Enve Road
  • Řídítka: Enve Road
  • Kola: Tune Schwarzbrenner 45 Disc Skyline
  • Pneumatiky: Vittoria Corsa Speed
  • Sada: Shimano Dura-Ace Di2 11 speed ráfkové brzdy, brzdové třmeny eeBrakes CaneCreek
  • Sedlo: Selle Italia SP-01 karbon, graficky upravené

Upozorňujeme, že na fotografiích je kolo zobrazeno s jinou sadou kol.

89. AUKČNÍ DEN GALERIE KODL

neděle 28. květen 2023, 12 hodin

palác Žofín, Slovanský ostrov 226, Praha 1

Výstava aukčních probíhá v Galerii KODL, Národní 7, Praha 1, od 1. května do 27. května 2023. Online katalog, virtuální prohlídku a informace o otevírací době naleznete na www.galeriekodl.cz. Tradiční aukce je doplněna možností dražit online, a to prostřednictvím portálu www.artslimit.com. Limitace na tomto webu začala od 10 hodin 1. května a uzavře se ve 13 hodin 27. května. Živé online přihazování startuje stejně jako sálová aukce 28. května od 12 hodin.

PRŮBĚH AUKCE

Začátek aukce ve 12.00.

Přestávka se uskuteční po položce kat. č. 109.

Předpokládaný závěr aukce 17.00.

AUKCE PRO CENTRUM PARAPLE

Letošní dobročinné aukci ve prospěch Centra Paraple je věnováno prvních jedenáct položek. Tímto děkujeme všem, kteří se rozhodli předměty a díla darovat. Na položky, z nichž je věnována jen část vydražené částky, se vztahuje aukční přirážka 20 %. 

Ondrash & Kašpárek je umělecká dvojice, kterou tvoří Ondřej Konupčík a Radim Kašpárek. První z nich je nejvyhledávanějším českým tatérem s početnou zahraniční klientelou. Druhý je všestranný šikula s talentem na řešení technických problémů. Když Radim přišel k Ondřejovi před deseti lety na tetování, zjistili, že sdílejí zájem o abstraktní umění. Zůstali v kontaktu a sem tam se spolu podělili o nápady. Experimentovat spolu začali před pěti lety, ale teprve když covid odčerpal Ondřejovy zakázky na tetování, začali spolu pracovat navážno. Za poslední dva roky nejenže vychytali svou techniku založenou na přenášení barev z vodní hladiny na plátno, ale vytvořili již desítky děl, které ve velmi krátké době vzbudily značný zájem kupujících.

www.ondrashkasparek.com

FESTKA x ONDRASH & KASPAREK — FESTKA

ONDRASH & KASPAREK – Onwards & Upwards — FESTKA

O společnosti Festka 

Společnost Festka sídlí v Praze, kde od roku 2010 vyrábí špičková karbonová kola na zakázku. Mezi své klienty počítá mnoho zajímavých lidí – od hollywoodských celebrit po lidi z velkého byznysu, ale i ty, kteří cyklistiku objevili až v pozdějším věku jako svou oblíbenou formu pohybu a chtějí (a mohou si dovolit) jezdit na výjimečném kole. Festka je známá svou spoluprací se špičkovými institucemi, jako je Evropská kosmická agentura (ESA) nebo České vysoké učení technické. Firmu založil bývalý profesionální cyklista Michael Moureček a jeho přítel, podnikatel Ondřej Novotný. Vizuální identitu Festky má od počátku na starosti Tomáš Hnida. Až 90 % produkce firmy jde na export, přičemž 80 % vývozu směřuje mimo EU – zejména do Asie (Čína, Thajsko, Jižní Korea, Malajsie, Filipíny) a USA.

www.festka.com

https://www.facebook.com/festka

https://www.instagram.com/festka/