Stisknutím "Enter" přejdete na obsah

TIP: Co udělat s baterií elektrokola co se chystá vzplanout? A jak to poznám?

Baterie jsou záludná záležitost, ať už je máte v elektrokolo, elektro-koloběžce nebo v mobilním telefonu. V případě jejich poškození nebo nějaké závady hrozí jejich vzplanutí. U elektrokola (ale i elektrických automobilů) hodně komplikované tím, že uvnitř kola/auta se skrývá zásadně větší množství jednotlivých bateriových článků a případné vzplanutí pak vede k postupné reakci a je hodně obtížné něco takového uhasit.

Vzplanutí navíc mívá dost jasné následky – pokud baterie zůstane na kole, o kolo většinou přijdete.Vám samotným navíc hrozí popálení.

Jak poznat, že baterie chystá vzplanout?

Popravdě? Obtížně. Může se to stát po mechanickém poškození, nárazu, tedy když vám například spadne na zem nebo s kolem havarujete. Můžete se to velmi často stát při nabíjení – proto byste neměli nechávat nabíjené baterie bez dozoru ani napájené “přes noc”.

Snadno to poznáte tak, že baterie se nafukuje – je to stejné jako baterií v telefonu – jakmile se v nich začne dít něco nepatřičného, zvětšují objem.  Nafouknutá baterie je důvod k její okamžité bezpečné likvidaci.

Problémy může způsobit i nadměrné teplo – většinou ale vyvolané nabíjením, málokdy běžným provozem. 

Velmi těsně před vzplanutím uvidíte většinou kouř – pokud se z vaší baterie kouří, tak moc času už nezbývá.

TIP: Jak je to s bateriemi u e-kola? Má vliv počasí? Hraje roli teplota? 

Co udělat s baterií co se chystá vzplanout?

Pokud ji ještě stihnete z kola odpojit (odemknout a vyjmout), tak si velmi pravděpodobně zachráníte kolo. Pokud ne (nebo to nejde)? Tak ji i s kolem velmi rychle vyvezte někam, kde následný požár nezpůsobí žádné velké škody. Máte-li bazén, tak prostě celé kolo i s baterií ponořte do bazénu.  Škody zahrnují jak možnost zapálení dalších předmětů, tak popálení vás – hořící baterie vystřeluje do okolí (k vidění i na následujícím videu).

Pokud se vám ji podařilo odpojit, rozhodně ji také odneste někam, kde nezpůsobí další škodu. Máte-li hasicí přístroj (ABC nebo CO2). zkuste rozhodně i ten, ale i zde platí vhodné řešení – kompletně ponořit do vody.

U přemístění kola nebo samotné baterie ale pozor, moc času mít nebudete. Hořící baterie přímo na kole vám navíc prakticky znemožní (těžké) kolo někam přemístit.

Až vám bude někdo tvrdit, že přece do vody ne, že je tam elektřina, tak ho neberte vážně. Celé elektromobily se ukládají do k tomu připravených “bazénků”. Problém s “uhašenou baterií” je totiž i ten, že velmi často začne znovu hořet. Vložení do vody navíc přináší i pomoc v podobě ochlazení.

Bezpečná likvidace pak následně může být velmi vhodná i za asistence Hasičů. Nebojte se je kontaktovat a požádat o radu či přímou pomoc.

Začít hořet může i baterie v notebooku (viz video výše). V elektrokole je baterie s mnohonásobně vyšším počtem článků.

TIP: Dobíjí se baterie elektrokola při jízdě či při brzdění?

Jak předcházet možnému vznícení?

Nezkoušejte jiné nabíječky než ty, které k bateriím patří ani nijak do baterií nezasahujte. Nabíjejte v suchu a ne v enormním horku. Pokud se vám povedlo baterii elektrokola nějak upustit či poškodit, můžete v některém ze servisů elektrokol požádat o prověření stavu.

Nenechávejte při nabíjení baterii bez dozoru ani nenabíjejte přes noc. Nenabíjejte ani blízko předmětů, které v případě požáru způsobí ještě horší následky – nabíjet baterie v garáži vedle vašeho auta například není dobrý nápad.

Pokud je možné baterii z kola vyjmout, tak vždy nabíjejte mimo kolo.

Před nabíjením zkontrolujte vzhled, zda není viditelné poškození, někde nedochází  vyboulení.

Přes zimu, když nebudete jezdit, neskladujte baterie v plně nabitém stavu. Hodí se je vybít tak na třetinu kapacity. Hodí se skladovat je v kovovém uzavřeném kontejneru chránícím při případném požáru okolí

TIP: Jak pečovat o elektrokolo a Jak pečovat o baterii u elektrokola? jsou dvě důležitá čtení

Tento tip poprvé vyšel 13. srpna 2020